Svijet

SAD sankcioniše rusku mrežu trgovaca oružjem

SAD sankcioniše rusku mrežu trgovaca oružjem
Foto: Pixnio | SAD sankcioniše rusku mrežu trgovaca oružjem

VAŠINGTON - SAD je u srijedu uveo sankcije protiv 22 osobe i entiteta širom Azije, Evrope i Bliskog istoka koje je Vašington optužio da su povezani s globalnom mrežom za izbjegavanje sankcija koja podržava ruski vojno-industrijski kompleks.

Ovaj potez, koji dolazi dok Vašington želi povećati pritisak na Moskvu zbog njene specijalne vojne akcije na tlu Ukrajine, dio je američkih napora da prekine izbjegavanje sankcija širom svijeta i ograniči ruski pristup prihodima koji su joj potrebni za rat, saopštilo je američko ministarstvo finansija u vijestima.

“Ruski očajnički pokušaji da upotrijebe posrednike za zaobilaženje američkih sankcija pokazuju da su sankcije znatno otežale i poskupile za ruski vojno-industrijski kompleks snabdijevanje ratne mašine predsjednika Vladimira Putina”, rekao je u izjavi zamjenik ministra finansija, Voli Adejemo.

Trgovac oružjem Igor Zimenkov, njegov sin Jonatan i kompanije povezane s "mrežom Zimenkov" u Singapuru, Kipru, Bugarskoj i Izraelu, između ostalih zemalja, pogođeni su finansijskim kaznama od strane Kancelarije za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija.

U saopštenju su imenovane oko 22 osobe i organizacije povezane s mrežom za izbjegavanje sankcija, prenosi "The National News".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije