Svijet

SAD tvrdi da Rusija krši sporazum o kontroli nuklearnog oružja

SAD tvrdi da Rusija krši sporazum o kontroli nuklearnog oružja
Foto: Twitter / Printscreen | SAD tvrdi da Rusija krši sporazum o kontroli nuklearnog oružja
Nezavisne novine

VAŠINGTON - SAD je optužio Rusiju da je prekršila sporazum "Novi START", posljednji posthladnoratovski stub kontrole nuklearnog oružja između dvije zemlje, rekavši da Moskva odbija dopustiti inspekcijske aktivnosti na svojoj teritoriji.

Sporazum je stupio na snagu 2011. godine te je produžen u 2021. godini na dodatnih pet godina. Ograničava broj nuklearnih bojevih glava koje SAD i Rusija mogu rasporediti, kao i raspoređivanje projektila i bombardera na kopnu i pod morem koji ih isporučuju.

Dvije zemlje, koje su tokom Hladnog rata bile ograničene mrežom sporazuma o kontroli oružja, i dalje posjeduju oko 90 odsto svih svjetskih nuklearnih bojevih glava.

Vašington je bio voljan da očuva sporazum ali odnosi s Moskvom najgori su u nekoliko decenija zbog ruske specijalne vojne akcije na tlu Ukrajine, elementa koji bi mogao zakomplikovati pokušaje administracije američkog predsjednika Džoa Bajdena da održi i postigne novi sporazum.

"Rusko odbijanje da omogući inspekcijske aktivnosti sprječava SAD od ostvarivanja važnih prava prema sporazumu i prijeti održivosti američko-ruske kontrole nuklearnog oružja", rekao je portparol Stet Departmenta.

Moskva je u avgustu obustavila saradnju s inspektorima, okrivivši za to ograničenja putovanja koja je nametnuo Vašington i njegovi saveznici nakon što su ruske snage izvršile specijalnu vojnu akciju na tle susjedne Ukrajine, ali tvrdila je da je i dalje predana poštovanju odredbi sporazuma.

Juče je Rusija rekla SAD-u da bi sporazum mogao isteći 2026. godine bez zamjene jer Vašington pokušava nanijeti "strateški poraz" Moskvi u Ukrajini. Kad je upitan može li zamisliti da ne bude sporazuma o kontroli nuklearnog oružja nakon 2026. godine, zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je državnoj novinskoj agenciji RIA: "To je prilično moguć scenario", prenosi "Index"

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije