Svijet

SAD uložile veto na prijem države Palestine u UN

SAD uložile veto na prijem države Palestine u UN
Foto: Tanjug/AP | SAD uložile veto na prijem države Palestine u UN

NJUJORK - Sjedinjene Američke Države su stavile veto na nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija da "država Palestina bude primljena u članstvo u Ujedinjenim nacijama".

Britanija i Švajcarska bile su uzdržane, a preostalih 12 članica Savjeta bezbjednosti - Slovenija, Sijera Leone, Rusija, Južna Koreja, Mozambik, Malta, Japan, Francuska, Gvajana, Ekvador, Kina i Alžir - glasalo je "za".

Za usvajanje rezolucije potrebno je devet glasova za, uz uslov da nijedna od pet stalnih članica (SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina) ne glasa protiv.

Palestinski predstavnici osudiili su odluku SAD da ulože veto, ocijenivši je kao ''nepravednu, neetičku i neopravdanu'', navodi Rojters, prenosi Tanjug.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac zahvalio se SAD na odluci da stave veto.

"Sramotni predlog je odbijen. Nema nagrade za terorizam", rekao je Kac.

Zamjenik predstavnika SAD pri UN Robert Vud je nakon glasanja istakao da su SAD "odlučno radile da podrže državnost Palestine u kontekstu sveobuhvatnog mirovnog sporazuma koji bi trajno rešio izraelsko-palestinski sukob".

"Dugo smo pozivali palestinske vlasti da preduzmu neophodne reforme kako bi pomogli u dostizanju spremnosti za državnost i napominjemo da Hamas, teroristička organizacija, trenutno ima moć i uticaj u Gazi, sastavnom dijelu države predviđene ovom rezolucijom", rekao je Vud i dodao da je to neriješeno pitanje koje osporava ispunjenje kriterijuma da se podnosilac zahtjeva smatra državom.

On je naveo da je predsjednik SAD Džozef Bajden od početka rata u Pojasu Gaze govorio da se održivi mir u regionu može postići samo pomoću rješenja o dve države.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja ocijenio je da su korišćenjem veta SAD pokazale "šta zaista misle o Palestincima".

"Cilj je da se slomi volja Palestinaca, da se jednom za svagda natjeraju da se potčine okupatorskoj vlasti, da se pretvore u sluge i drugorazredne osobe, a možda i da ih jednom za svagda otjeraju sa njihove teritorije", rekao je Nebenzja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije