Svijet

SAD uvele sankcije "iransko-ruskoj mreži" za isporučivanje nafte Siriji

SAD uvele sankcije "iransko-ruskoj mreži" za isporučivanje nafte Siriji
Foto: Ilustracija | SAD uvele sankcije "iransko-ruskoj mreži" za isporučivanje nafte Siriji

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije dvjema ruskim kompanijama zbog sumnje da su isporučivale iransku naftu Siriji, saopštilo je u utorak Ministarstvo finansija SAD.

Na sankcionom spisku našli su se "Promsirjoimport" i KGK, kao i iranska kompanija "Tadbir Kiš" i šest fizičkih lica, među kojima je zamjenik direktora "Promsirjoimporta" Andrej Dogajev.

Visokorangirani predstavnik američke administracije rekao je novinarima da su sankcije uvedene "iransko-ruskoj mreži" za isporučivanje nafte u Siriju.

"Danas je kancelarija za kontrolu inostrane imovine (Ministarstva finansija SAD) preduzela dejstva protiv međunarodne mreže, koja je uz pomoć obmana omogućavala iranskom režimu da preko ruskih kompanija isporučuje naftu Siriji", naveo je američki činovnik.

Prema njegovim tvrdnjama, na taj način sirijska Vlada dobija milione barela nafte iz Irana, dok Iran dobija stotine miliona dolara iz Sirije za finansiranje Korpusa čuvara iranske revolucije, kao i organizacija "Hamas" i "Hezbolah".

Činovnik je dodao da se nafta tajno dostavlja u Siriju brodovima koji isključuju GPS sistem, kako bi izbjegli praćenje isporuka.

Kao organizator isporuka označen je sirijski državljanin Mohamed Amer el Šviki i njegova kompanija "Global vision group", koja se nalazi u Rusiji.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije