Svijet

SAD vodi istragu o oružju koje je zaplijenjeno od Haftarovih snaga

SAD vodi istragu o oružju koje je zaplijenjeno od Haftarovih snaga
Foto: Tanjug/AP arhiva | SAD vodi istragu o oružju koje je zaplijenjeno od Haftarovih snaga

ANKARA - Sjedinjene Američke Države (SAD) pokrenule su istragu o oružju američke proizvodnje koje su snage libijske Vlade nacionalnog jedinstva zaplijenile od snaga lojalnih komandantu s istoka Libije Kalifi Haftaru.

 

Pozivajući se na izjavu neimenovanog visokog zvaničnika američkog Stejt Departmenta, list "Asharq Al-Awsat" piše kako je SAD ozbiljno pristupio istrazi o navodima o pogrešnom i neregularnom korištenju američkih odbrambenih proizvoda.

Snage međunarodno priznate libijske Vlade nacionalnog jedinstva su tokom prošlosedmičnog oslobađanja gradića Girjana kod Tripolija od militanata lojalnih Haftaru zaplijenile velike količine oružja s američkim oznakama.

Najviše zaplijenjenog oružja i municije bilo je u sanducima američkih kompanija Raytheon i Lockheed Martin, uključujući i napredne rakete "Javelin".

Na fotografijama zaplijenjenog oružja koje je Vlada nacionalnog jedinstva Libije objavila vidi se kako je kao kupac oružja u više navrata navedena vojska Ujedinjenih Arapskih Emirata koji podržavaju Kalifu Haftara.

Uporedo s tim, među oružjem koje je zaplijenjeno od Haftarovih snaga bile su i granate kineske proizvodnje.

Kalifa Haftar je početkom aprila pokrenuo vojne akcije s planom da osvoji glavni grad Tripoli, u kojem je sjedište Vlade nacionalnog jedinstva.

Libija je opterećena previranjima još od 2011. godine, kada je u krvavom ustanku uz podršku NATO-a svrgnut, a zatim i ubijen višedecenijski lider Muamer Gadafi.

Od tada oštre političke podjele u zemlji dovele su do dvije suparničke vlasti, jedne u istočnoj Libiji s kojom je povezan Haftar i druge u Tripoliju, koju podržavaju Ujedinjene nacije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije