Svijet

SAD zatvorile konzulat u Jerusalimu

SAD zatvorile konzulat u Jerusalimu
Foto: Ilustracija | SAD zatvorile konzulat u Jerusalimu

JERUSALIM - Sjedinjene Američke Države su zvanično zatvorile konzulat u Jerusalimu.

Decenijama je konzulat funkcionisao kao de fakto ambasada za Palestince. Sada će njima biti namijenjeno odjeljenje za palestinska pitanja u okviru ambasade.

Simbolična promena objavljena jutros u Stejt departmentu daje ovlašćenje nad diplomatskim kanalima SAD sa Zapadnom obalom i pojasom Gaze ambasadoru Dejvidu Fridmanu, koji dugo godina podržava i sakuplja novac za pokret jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali i oštro kritikuje palestinsko rukovodstvo.

Portparol Stejt departmenta Robert Paladino je saopštio da takav potez "ne znači promenu politike SAD u odnosu na Jerusalim, Zapadnu obalu i pojas Gaze".

Najava da će se konzulat zatvoriti razgnjevila je Palestince u oktobru prošle godine i podstakla sumnje da SAD priznaju kontrolu Izraela nad istočnim Jerusalimom i Zapadnom obalom, okupiranim teritorijama na kojima Palestinci planiraju da osnuju svoju državu.

Palestinski zvaničnik Saeb Erekat označio je to "posljednjim ekserom u kovčegu" za američku ulogu u mirovnom procesu. Palestinci kažu da su izgubili vjeru u ulogu admnistracije SAD kao neutralnog arbitra u tom procesu.

Američki predsjednik Donald Tramp je priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela u decembru 2017. godine i u maju 2018. je ambasada njegove zemlje premještena iz Tel Aviva u taj grad.

Tada su Palestinci prekinuli većinu veza s administracijom. SAD su takođe uskratile stotine miliona dolara humanitarne pomoći Palestincima uključujući pomoć bolnicama.

Smanjeno je finansiranje i agencije UN koja obezbjeđuje pomoć palestinskim izbeglicama i zatvorena je palestinska diplomatska misija u Vašingotnu.

Trampova administracija navodi oklijevanje palestinskih lidera da obnove mirovne pregovore kao razlog za kaznene mjere iako SAD još nisu predstavile dugo očekivani i još uvijek obavijen velom misterije takozvani dogovor vijeka za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba.

Trampov zet i savjetnik Džared Kušner je u februaru najavio da će se sporazum predstaviti posle izraelskih izbora u aprilu. Palestinska uprava ga je unaprijed odbacila optuživši SAD za pristrasnost prema Izraelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije