Svijet

SAD zvanično proglasile Iransku revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom

SAD zvanično proglasile Iransku revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom
Foto: Ilustracija | SAD zvanično proglasile Iransku revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države i zvanično su označile Iransku revolucionarnu gardu kao stranu terorističku organizaciju, navodi se u saopštenju objavljenom u američkom Saveznom registru.

Američki predsjednik je prošle nedjelje najavio da će napraviti taj simboličan potez, koji je bez presedana, što je odmah naišlo na osudu Irana i izazvalo zabrinutost da će u znak osvete biti napadnute američke snage, prenio je "Reuters".

Iranska revolucionarna garda kontroliše iranske balističke rakete i nuklearne programe. Takođe, ima uticaja na bankarstvo i brodogradnju u toj zemlji.

Nova odluka o proglašenju te garde za terorističku organizaciju olakšaće procesuiranje kompanija ili osoba u Evropskoj uniji koje posluju sa Iranom, prenio je Tanjug.

Američki zakon već kažnjava građane SAD koji posluju sa Iranskom revolucionarnom gardom sa čak 20 godina zatvora zato što se ta organizacija nalazi na američkoj specijalnoj listi globalnih terorista, na koju se primjenjuje drugačiji način sankcionisanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije