Svijet

SB UN održaće hitan zatvoren sastanak o Libiji

SB UN održaće hitan zatvoren sastanak o Libiji
Foto: N.N. | SB UN održaće hitan zatvoren sastanak o Libiji

NJUJORK - Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija održaće danas hitan zatvoren sastanak o Libiji u 22.00 časa po moskovskom vremenu, izjavio je danas portparol stalne ruske misije pri UN Fedor Stržižovski TAS S-u.

Zatvorene konsultacije biće održane u 20:00 časova po centralnoevropskom vremenu.

Najmanje 44 osobe su poginule, a 130 je ranjeno u vazdušnom udaru na pritvorski centar za migrante u predgrađu Tripolija, saopštila je ranije danas misija UN u toj zemlji.

Libijska narodna armija /LNA/, koju predvodi komandant Halifa Haftar, nije gađala pritvorni centar u glavnom gradu Tripoliju, saopštio je portparol snaga LNA general Halid el Mahdžub.

On je negirao da je LNA gađala pritvorni centar i da je meta napada bio vojni kamp snaga Vlade nacionalnog jedinstva /GNA/ u okrugu Tadžura blizu prijestonice. 

AP piše da Mahdžub nije negirao da je pogođen centar za pritvor migranata, već je samo rekao da sklonište nije bilo meta. 

"Nismo naredili da se gađa sklonište", naglasio je Mahdžub. 

Mahdžub je optužio GNA da migrante koristi kao živi štit, tako što ih stavlja u objekte u kojima se nalaze skladišta municije. 

Izaslanik UN za Libiju Gasan Salame je osudio napad, za koji je rekao da "doseže nivo ratnog zločina", preneo je Rojters.

UNHCR je posle napada pozvao da se migranti koji pokušavaju da pređu Mediteran ne vraćaju u Libiju.

Ovo je najveći broj žrtava nekog vazdušnog udara od kako su snage lojalne Halifi Haftaru pre tri meseca pokrenule ofanzivu za zauzimanje prestonice koja je pod kontrolom međunarodno priznate vlade, navela je britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije