Svijet

SZO: Epidemija ebole u Kongu izaziva veliku zabrinutost

SZO: Epidemija ebole u Kongu izaziva veliku zabrinutost
Foto: Arhiva | SZO: Epidemija ebole u Kongu izaziva veliku zabrinutost

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u utorak je upozorila da epidemija ebole u pokrajini Ekvatura u Demokratskoj Republici Kongo (DRC) i dalje izaziva veliku zabrinutost.

Kancelarija SZO-a za Afriku saopšzila je da je situaciju s epidemijom ebole dodatno zakomplikovala pandemija virusa korona, zajedno s ospicama i humanitarnom krizom u ovoj centralnoafričkoj zemlji.

"Postoji nedostatak finansijskih sredstava za odgovor na epidemiju, posebno za sprečavanje daljeg širenja te neadekvatni ljudski resursi za komunikaciju o riziku i direktni angažman u pogođenim područjima i žarištima", naveli su iz SZO.

Do sada su zabilježena 84 slučaja ebole u devet zona u pokrajini Ekvatura od proglašenja 11. epidemije ebole u Demokratskoj Republici Kongo 1. juna.

"I kod ebole i kod COVID-19 postoji potreba za postojanjem snažnog sistema nadzora kako bi se što prije otkrili, izolovali, testirali i tretirali novi sumnjivi slučajevi, poboljšali rezultati kod potencijalnih slučajeva te prekinuli svi lanci transmisije", saopšteno je iz SZO.

U međuvremenu, epidemija ospica bilježi opadajući trend, što ukazuje na efikasnost kampanja vakcinacije provođenih u posljednje dvije godine.

SZO upozorava da neke bolnice i dalje imaju poteškoća s upravljanjem komplikovanim slučajevima, a pandemija COVID-19 sprečava raspoređivanje medicinskih timova na pogođena područja.

Ebola je otkrivena prije 40 godina, poznata je kao virus hemoragijske groznice, širi se direktnim kontaktom s tjelesnim tekućinama - krvlju, slinom, znojem, suzama, sluzi, majčinim mlijekom, urinom zaraženih ljudi.

Virus uzrokuje probleme sa zgrušavanjem, što dovodi do unutrašnjeg krvarenja, upale i oštećenja tkiva. Takođe se širi dodirom stvari koje su kontaminirane tjelesnim tekućinama.

Iako je više od 300.000 ljudi primilo vakcinu razvijenu od strane američke kompanije za lijekove, zdravstveni stručnjaci su rekli da sigurnosni i socijalni izazovi otežavaju borbu protiv bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije