Svijet

SZO: Nema razloga za proglašavanje pandemije

SZO: Nema razloga za proglašavanje pandemije
Foto: Ilustracija | SZO: Nema razloga za proglašavanje pandemije

NJUJORK - Još nema razloga da bude proglašena pandemija virusa korona jer nije došlo do nekontrolisanog širenja virusa u svijetu i nema velikih razmjera smrtnih slučajeva ili hroničnih oboljenja, smatraju zdravstveni stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Epidemiolog Meri-Luiz Meklos, koja je radila kao savjetnik za SZO, kaže da "ne postoji prag koji se ne smije preći", te da SZO ima posljednju riječ.

SARS se pojavio 2003. godine. Mada je pogodio 26 zemalja, njegovo širenje je vrlo brzo obuzdano, te nije proglašena pandemija.

"SZO proglašava pandemiju da bi simptomi zaraze bili shvaćeni ozbiljno i da bi se mogle osigurati finansije za obuzdavanje širenja zaraze. Međutim, ponekad takva odluka može da izazove nepotrebnu paniku", navodi ona, a prenose agencije.

Puno se pisalo o tome da li je bilo potrebno svinjski grip proglasiti pandemijom, jer je tada došlo do nepotrebne panike, vlade su prekomjerno trošile na antivirusne lijekove, a hitne službe su bile neopravdano zatrpane pacijentima.

Trenutno je zabilježeno lokalno širenje virusa korona u Kini, Južnoj Koreji, Japanu, Iranu, Italiji i Singapuru.

Epidemiologa Najdžela Mekmilana sa Instituta "Menzis helt" u Kvinslendu brinu medijski izvještaji koji previše senzacionalistički pišu o tome šta pandemija zapravo znači.

"Ne želimo pokrenuti lavinu paničnog skladištenja hrane ili benzina, ako će 95 odsto stanovništva bolest doživjeti kao laganu prehladu", navodi on.

Pandemija bi značila da zabrane putovanja više nisu efikasne i da se zdravstvene institucije trebaju pripremiti za sljedeću fazu.

"Ta faza uključila bi pripremu lokalnih bolnica za veliki priliv pacijenata, skladištenje svih antivirusnih lijekova i poruke građanima da izbjegavaju velika okupljanja i da ostanu kod kuće", objašnjava Mekmilan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije