Svijet

SZO: Samo pet afričkih zemalja ispuniće cilj vakcinacije

SZO: Samo pet afričkih zemalja ispuniće cilj vakcinacije
Foto: ronstik/Pixabay | SZO: Samo pet afričkih zemalja ispuniće cilj vakcinacije

​NAJROBI - Samo pet afričkih zemalja ispuniće cilj da u potpunosti vakciniše 40 odsto svoje populacije protiv kovida-19, osim ako se tempo vakcinacije ne ubrza širom kontinenta, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Proces vakcinacije protiv kovida-19 mogao bi usporiti usljed "neizbiježnog manjka" od 2,2 milijarde špriceva za jednokratnu upotrebu, koji su potrebni širom svijeta za davanje injekcija i za rutinske imunizacije, saopštio je ogranak SZO za Afriku, a prenosi agencija Rojters.

Trenutno nema globalnih zaliha specijalizovanih špriceva za kojima je velika potražnja, a nestašica će biti na snazi najmanje do prvog kvartala 2022. godine.

SZO Afrika je u saopštenju navela da su Kenija, Ruanda i Južnoafrička Republika već iskusile kašnjenja u dobijanju špriceva.

"Početkom sledeće godine vakcine protiv kovida-19 počeće da stižu u Afriku, ali bi nedostatak špriceva mogao da parališe napredak. Moraju se preduzeti drastične mjere kako bi se brzo povećala proizvodnja špriceva", izjavila je Macidiso Moeti, direktorka SZO za Afriku.

Do sada je na afričkom kontinentu u potpunosti vakcinisano 77 miliona ljudi, što je samo 6,0 odsto njegove populacije.

Oko 50 miliona doza vakcina protiv kovida-19 stiglo je na kontinent ovog mjeseca, što je skoro duplo više u odnosu na septembar, saopštila je SZO Afrika.

"Međutim, sadašnjim tempom, Afrika se i dalje suočava sa nedostatkom od 275 miliona vakcina protiv kovida-19 u odnosu na cilj da do kraja godine potpuno vakciniše 40 odsto svog stanovništva", navodi se u saopštenju.

Zaključno sa jučerašnjim danom, Afrika je registrovala blizu 8,5 miliona potvrđenih slučajeva kovida-19 i više od 217.000 smrtnih slučajeva, saopštila je SZO Afrika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije