Svijet

SZO traži 11,5 milijardi dolara za borbu protiv delta soja

SZO traži 11,5 milijardi dolara za borbu protiv delta soja
Foto: N.N. | SZO traži 11,5 milijardi dolara za borbu protiv delta soja
Tanjug

BRISEL - Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) traži 11,5 milijardi dolara hitnih sredstava za borbu protiv zaraznijeg delta soja korona virusa, prema nacrtu izvještaja u koji je Rojters imao uvid.

Veliki dio novca koji se traži od partnera SZO potreban je za kupovinu testova, kiseonika i maski za lice za siromašnije države, kako se navodi u dokumentu, za koji se očekuje da će biti objavljen ove nedjelje.

Kako se navodi, u izvještaju koji je i dalje podložan promjenama, prikazani su rezultati i finansijske potrebe programa ACT za podršku vakcinama, liječenju i dijagnostici kovida-19 širom svijeta.

Ovaj program koji je uspostavljen na početku pandemije, i dalje je u velikoj mjeri nedovoljno finansiran, a njegovi koordinatori strahuju da će tako ostati i dalje, rekao je neimenovani zvaničnik ACT-a Rojtersu.

Kao rezultat toga, SZO je smanjila skoro pet milijardi dolara svojih ukupnih zahtjeva za dodatna sredstva, kako pokazuje dokument, dok joj je i dalje potrebno 16,8 milijardi dolara, skoro onoliko koliko je do sada prikupljeno, a hitno je potrebno 7,7 milijardi dolara.

U dokumentu se, takođe, traži dodatnih 3,8 milijardi dolara, preko 7,7 milijardi dolara, kako bi 760 miliona doza vakcina protiv kovida-19 moglo da se isporuči sljedeće godine.

"Ove opcije za kupovinu moraju se primijeniti u narednim mjesecima ili će doze vakcina biti izgubljene", upozorava se u dokumentu.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je prošle sedmice da je hitno potrebno 7,7 milijardi dolara, ali nije dao pregled planirane potrošnje i nije rekao koliko je dodatnog novca potrebno za vakcine.

Dio projekta distribucije vakcine, sve se više oslanja na donacije bogatih zemalja, umjesto na sopstvene zalihe, nakon što je ključni proizvođač Indija ograničio izvoz vakcina kako bi povećao svoju proizvodnju vakcina.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije