Svijet

Sabotaža na Sjevernom toku

Sabotaža na Sjevernom toku
Foto: Tanjug/AP | Sabotaža na Sjevernom toku

LONDON - Premijeri Britanije Liz Tras i Danske Mete Fredriksen saglasile su se da je niz eksplozija u kojima je pričinjena velika šteta na ruskom podmorskom gasovodu "Sjeverni tok" jasan čin sabotaže.

Trasova je o situaciji u Baltičkom moru razgovarala sa danskim premijerom Mete Fredriksen u Londonu.

"Lideri dvije zemlje naglasili su potrebu za jedinstvom zbog ruskih dejstava u Ukrajini i postigli saglasnost o tome da su incidenti u Baltičkom moru jasan čin sabotaže", saopšteno je iz Kancelarije britanskog premijera.

Trasova je ponudila podršku Britanije u istrazi o eksplozijama.

Danski premijer je istakla da je veoma bitno naglasiti da nije u pitanju incident već sabotaža.

Eksplozije na gasovodu odjeknule su početkom sedmice i evropske zemlje izrazile su sumnju da je Moskva izvršila napade kako bi pojačala pritisak u vezi sa isporukama gasa.

Međutim, u svom jučerašnjem govoru ruski lider Vladimir Putin naveo je da su Anglosaksonci odgovorni za terorističke napade, koje je opisao kao pokušaj uništenja evropske energetske infrastrukture.

Danske i švedske vlasti prošle sedmice su prijavile da su odjeknule četiri eksplozije na gasovodima Sjeverni tok jedan i dva, nakon čega je došlo do velikog isticanja gasa u Baltičko more.

"Sjevernim tokom jedan" gas nije išao od kraja avgusta kada je zatvoren zbog održavanja. Protok kroz "Sjeverni tok dva" je obustavljen u februaru nakon početka ruske specijalne operacije u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije