Svijet

Safadi: Smotričeve izjave rasističke

Safadi: Smotričeve izjave rasističke
Foto: Twitter / Printscreen | Safadi: Smotričeve izjave rasističke

AMAN - Jordanski ministar vanjskih poslova, Ajman Safadi u utorak je osudio komentar ultranacionalističkog izraelskog ministra vlade, Bezalela Smotriča, kao "rasistički" nakon što je ovaj govorio s podijuma ukrašenog kartom na kojoj je prikazan Izrael koji uključuje cijeli Jordan i palestinska područja.

Službeni izvor rekao je "Reutersu" u utorak da je Aman dobio uvjeravanja od Izraela da izjave ministra finansija Smotriča ne predstavljaju stav Izraela.

Smotrič, koji je na čelu vjersko-nacionalističke stranke u tvrdo desnoj koaliciji premijera Benjamina Netanjahua, rekao je u nedjelju da "ne postoji takva stvar kao što je palestinski narod", ili palestinska istorija ili kultura.

Aman je kasno u ponedjeljak pozvao izraelskog ambasadora u Jordanu zbog karte i rekao da Smotričev potez krši međunarodne norme i mirovni sporazum Jordana s Izraelom.

"Ove izjave su provokativne, rasističke i dolaze od ekstremističke ličnosti i pozivamo međunarodnu zajednicu da ih osudi", rekao je jordanski ministar vanjskih poslova, Safadi, na konferenciji za novinare u utorak, prenosi "AlArabiya".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije