Svijet

Šalenberg: Ostajemo neutralni, ali smo i solidarni

Šalenberg: Ostajemo neutralni, ali smo i solidarni
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Šalenberg: Ostajemo neutralni, ali smo i solidarni
N.N.

​BERLIN - Austrija ostaje vojno neutralna, ali je i solidarna, što znači da je politički na strani Ukrajine i pruža joj humanitarnu pomoć, poručio je danas ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg.

Šalenberg je, za njemački "Dojčlandsfunk", kazao da većina stanovništva Austrije podržava vojnu neutralnost.

"Svaka država ima sopstvenu istoriju i geografski položaj. Primio sam k znanju da Finska i Švedska sada žele brzo da sprovedu promjenu svoje bezbjednosne politike. Kod nas je situacija drugačija. Mi ćemo, kao i Irska i Malta, ostati neutralni", podvukao je on.

Šalenberg je istakao da to ne znači da Austrija neće biti solidarna, podsjetivši da je od pristupanja EU 1994. podržala sve mjere zajedničke spoljne i bezbjednosne politike, što, kako je naveo, dokazuje i u ukrajinskoj krizi.

On je podsjetio da se Austrija 1955.odlučila za neutralnost i da to i dalje podržava velika većina Austrijanaca.

"Neutralnost Austrije je vojna neutralnost. To znači da ne želimo strane vojnike i baze u našoj zemlji. Ne želimo da se priključimo nijednoj vojnoj i odbrambenoj alijansi. Ali to nije politička neutralnost, nije nikada ni bila", naglasio je Šalenberg.

Ukazao je da Austrija pomaže humanitarno, u velikom obimu, ali ne i vojno.

Kada je riječ o vojnom budžetu rekao je da je u toku diskusija o povećanju izdvajanja za vojsku.

"Doživljavamo trenutno krah civilizacije, i svi mi, nezavisno da li neutralni ili članice NATO moramo na to reagovati", objasnio je on.

Kada je riječ o zahtjevu Ukrajine za ubrzanim prijemom u EU, Šalenberg je kazao da se u osnovi mora ponovo razmisliti o ukupnoj susjedskoj politici.

"Mi Austrijanci smatramo da EU ima odgovornost ne samo prema Ukrajini, već i prema Moldaviji, Južnom Kavkazu, ali posebno prema Zapadnom Balkanu. To su države kojima je prije 19 godina u Solunu obećana pristupna opcija. Te zemlje su dan danas još u procesu i imamo dvije države oko kojih se već godinama radi na otvaranju pristupnih pregovora", rekao je on.

Šalenberg je ocijenio da je sada trenutak da se otvore pristupni pregovori sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, i to u junu, za vrijeme predsjedavanja Francuske.

Kada je u pitanju Ukrajina, on je rekao da nema ubrzanog postupka, ali da je potrebno razmotriti način za dodatno približavanje Kijeva EU.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije