Svijet

Šalenberg: Zapadni Balkan je unutrašnjost EU, ne dvorište iza kuće

Šalenberg: Zapadni Balkan je unutrašnjost EU, ne dvorište iza kuće
Foto: Tanjug/AP | Šalenberg: Zapadni Balkan je unutrašnjost EU, ne dvorište iza kuće

​Ne postoje alternative u članstvu Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, uvjeren je novi austrijski kancelar Aleksander Šalenberg, a po pitanju nedavnih incidenata na KiM, kaže da se mora spriječiti dalja eskalacija i nada se da će se sada, poslije lokalnih izbora, vratiti nešto više mira.

U izjavi za Tanjug, Šalenberg je ukazao da je Zapadni Balkan region u neposrednom susjedstvu Austrije, koja je sa ovim regionom tijesno povezana ljudima, ekonomski, politički i kulturno, zbog čega je njegova poruka svim zemljama Zapadnog Balkana jasna - budućnost im je u EU.

Prema njegovim riječima, ne postoji nikakva alternativa punopravnom članstvu Zapadnog Balkana u EU, a Uniji bi, u sopstvenom interesu, trebalo isto jasno staviti do znanja da pristupni pregovori ne smiju biti beskonačni proces, već moraju biti prepoznatljive jasne linije cilja.

"Zapadni Balkan nije samo naše dvorište iza kuće, već je unutrašnjost Evrope. Nema nijednog regiona koji je evropskiji, i okružen je EU. Sve što se događa na Zapadnom Balkanu ima neposredne posljedice po nas", rekao je Šalenberg.

Kancelar Austrije ukazao je i da je potrebno konačno više tempa u pristupanju Zapadnog Balkana, jer se, primećuje, radi o obezbjeđivanju tog regiona Evrope.

Podsjeća i da je na prošlom Samitu EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja, iskazana jasna privrženost svih članica EU evropskom perspektivi Zapadnog Balkana.

"Ako ne uspijemo, onda će tamo druge sile, poput Kine, Rusije ili Turske da se šire. Ne smijemo, kao EU, ostaviti vakum u tom regionu", upozorava Šalenberg.

Na pitanje da li će kao kancelar pokušati da podstakne širenje EU, i koje inicijative planira, odgovara da će se svakako intenzivno zalagati za napredak u pristupnim pregovorima, te da je Austrija u stalnom kontaktu sa Briselom, evropskim partnerima i državama Zapadnog Balkana.

"Države regiona mogu i dalje da računaju na našu punu podršku, posebno kod potrebnih reformi", dodaje austrijski kancelar.

Na pitanje koliko i na koji način EU može da doprinese deeskalaciji tenzija između Prištine i Beograda, koje su posebno zabilježene u posljednje vrijeme, Šalenberg kaže da se ponovo pokazalo da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu.

"Ono što treba je izgradnja povjerenja. Za to je neophodna potpuna primjena Briselskog sporazuma. Eskalacija situacije između Beograda i Prištine bi nas vratila godine unazad i imala bi negativne posljedice po cio region. To ne može biti u ničijem interesu", istakao je Šalenberg.

On je naveo i da specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak radi s punim zalaganjem i uživa punu podršku Beča.

"Miroslav Lajčak, Žozep Borelj i svi mi smo u kontaktu sa vlastima Prištine. Usaglašeni smo sa SAD. Važno je da spriječimo dalju eskalaciju. Nadam se, takođe, da će se nakon lokalnih izbora na Kosovu vratiti nešto više mira", poručio je Šalenberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije