SP Qatar 2022.

Svijet

Saliven:Nije trenutak za prijem Ukrajine u NATO

Saliven:Nije trenutak za prijem Ukrajine u NATO
Foto: Tanjug/AP | Saliven:Nije trenutak za prijem Ukrajine u NATO
Tanjug

VAŠINGTON - Zahtjev Ukrajine za prijem u NATO trebalo bi proceduralno razmotriti u neko drugo vrijeme, izjavio je savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven, prenosi Juronjuz (Euronews).

"Po našem mišljenju, sada je najbolji način da se Ukrajina podrži kroz praktičnu podršku ''na terenu'', a proces u Briselu bi trebalo da se preduzme u drugo vrijeme“, rekao je Saliven novinarima u Bijeloj kući, preneo je TAS S.

Ukrajina je u petak zvanično podnijela zahtjev za ulazak u NATO kao vojni partner, što se poklopilo sa ceremonijom u Moskvi na kojoj je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao dokumenta o prisajedinjenju Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji.

„Amerika je u potpunosti spremna sa našim saveznicima iz NATO-a da brani svaki pedalj teritorije NATO-a. Svaki pedalj “, rekao je američki predsjednik Bajden u izjavi u petak u Vašingtonu, uz napomenu da bi ovu poruku Moskva trebala doslovno da shvati.

Ako bi zahtjev Kijeva za članstvo bio prihvaćen, snage koje su u NATO savezu bi formalno bile uvučene u rat u Ukrajini, i bile direktno suprotstavljene ruskoj vojsci, što bi potencijalno dovelo do eskalacije sukoba, napominje Juronjuz.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u petak da, iako podržava pravo Ukrajine da pristupi Sjevernoatlanskom savezu, svih 30 članica treba da postigne konsenzus o tome.

Ranije je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio da je Ukrajina, kao odgovor na rusku aneksiju dijela njene teritorije podnijela formalni zahtjev za ubrzani prijem u NATO.

 

 

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije