Svijet

Šaman koji je htio da "protjera" Putina osuđen na prisilno liječenje

Šaman koji je htio da "protjera" Putina osuđen na prisilno liječenje
Foto: Screenshot / Youtube / RFE | Šaman koji je htio da "protjera" Putina osuđen na prisilno liječenje

Ruski sud osudio je sibirskog šamana, kritičara predsjednika Vladimira Putina, na prisilno psihijatrijsko liječenje jer je navodno napao pripadnika ruske Nacionalne garde, rekao je njegov advokat.

Aleksander Gabišev privukao je pažnju javnosti kada je 2019. pješice krenuo u 8.000 kilometara udaljenu Moskvu kako bi, kako je tada najavljivao, protjerao Putina, kojeg je nazivao demonom, javlja "Reuters", a prenosi "Tanjug".

Gabišev je na put kretao nekoliko puta, ali ga je svaki put zaustavljala policija i vraćala u Jakutsk, njegov rodni grad u istočnom Sibiru.

Kada je u januaru najavio da ponovo kreće, uhapšen je u svom domu, gdje je prilikom hapšenja navodno napao gardistu, navodi "Reuters".

Sud u Jakutsku ga je danas osudio na prisilno liječenje u psihijatrijskoj ustanovi, rekao je njegov advokat Aleksej Prijanišikov.

"To znači da će ga držati u zatvorskim uslovima", rekao je advokat i dodao da će trajanje liječenja odrediti doktori.

"Reuters" piše da pojedini aktivisti za ljudska prava smatraju da Rusija nastavlja sa praksom iz sovjetskih vremena, kada su politički disidenti slati u psihijatrijske ustanove.

U nekim dijelovima Rusije, dodaje "Reuters", praktikuje se šamanizam - vjerovanje da je moguće komunicirati sa duhovima.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije