Svijet

Saudijska Arabija uvela vizne olakšice građanima BiH

Saudijska Arabija uvela vizne olakšice građanima BiH
Foto: Ilustracija | Saudijska Arabija otvara granice turistima iz 49 država

RIJAD - Ambasada Kraljevine Saudijske Arabije u BiH saopštila je da su puštene u proceduru posjetiteljske turističke vize za državljane Bosne i Hercegovine.

Kako je navedeno time je olakšan dosadašnji proces podnošenja zahtjeva za vizu za posjetu Saudijskoj Arabiji.

Uz popunjen zahtjev za vizu potrebna je validnost pasoša ne manja od šest mjeseci, posjedovanje uplaćenog zdravstvenog osiguranja koje je priznato u Saudijskoj Arabiji, registracija adrese u Kraljevini Saudijskoj Arabiji.

Potrebno je uplatiti i taksu za vizu, dostaviti povratnu kartu, sertifikat o upoznavanju s poslom, te dokaz o finansijskoj podobnosti za pokrivanje troškova.

Takođe, podnosilac zahtjeva dužan je da dostavi sve lične informacije, uključujući i adresu stanovanja u matičnoj zemlji, te ne smije biti mlađi od 18 godina prilikom apliciranja ili da bude u pratnji roditelja ili staratelja.

Otvaraju vrata turistima iz 49 zemalja

Saudijska Arabija je najavila da će uskoro prvi put otvoriti granice stranim turistima iz 49 država u okviru novog viznog režima, objavili su zvaničnici te zemlje. Kako se navodi, cilj je da ta kraljevina uvede i druge izvore prihoda, jer joj se ekonomija zasniva uglavnom na izvozu nafte.

BBC prenosi da Rijad želi da poveća broj turista na 100 miliona godišnje do 2030. godine.

"Ovo je istorijski trenutak za našu zemlju", rekao je ministar turizma Ahmad Al-Katib.

Prema saudijskim medijima, turističke vize počeće da se izdaju od subote, a ublažena su striktna pravila oblačenja za žene koje turistički dolaze u tu zemlju.

Saudijska Arabija je jedna od najzatvorenijih zemalja, a vize su se izdavale samo za kratkotrajne poslovne boravke, vjerska hodočašća ili za one koji imaju članove porodice u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije