Svijet

Savjet Evrope: Varšava mora promijeniti pravnu definiciju silovanja

Savjet Evrope: Varšava mora promijeniti pravnu definiciju silovanja
Foto: Pixabay/Ilustracija | Savjet Evrope: Varšava mora promijeniti pravnu definiciju silovanja

BRISEL - Poljska mora promijeniti svoju zakonsku definiciju silovanja kako bi bolje zaštitila žene, saopštio je danas Savjet Evrope.

Uprkos masovnim protestima, poljska Vlada predvođena socijalno konzervativnom strankom Pravo i pravda (PiS) pooštrila je već restriktivne zakone protiv abortusa, uvodeći, de fakto, zabranu prekida trudnoće.

Savjet Evrope navodi da bi Varšava trebala da poveća napore u borbi protiv seksualnog nasilja, uključujući promjenu definicije silovanja kako bi se "prešlo sa definicije zasnovane na sili na definiciju koja pokriva sve seksualne akte bez pristanka".

"Bez definicije silovanja zasnovane na pristanku u krivičnom pravu, tužioci će uvijek odlučiti da ne traže optužnicu u slučajevima kada je seksualni čin neosporan, ali pristanak nije", ukazuje se u saopštenju.

Poljska bi, takođe, trebala poboljšati hitnu pomoć i usluge za žrtve seksualnog nasilja, bolje obučiti policiju i medicinsko osoblje kao prve koji reaguju na slučajeve silovanja i povećati dijalog između države i zagovornika ženskih prava, navodi se u saopštenju.

Saopštenje je dio analize o tome kako zemlje sprovode Istanbulsku konvenciju o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama iz 2014. godine. Od 17 do sada analiziranih država, jedino Belgija, Malta i Švedska kažnjavaju seksualno nasilje samo na osnovu nedostatka pristanka.

Šest od 27 država EU nije ratifikovalo konvenciju, i to Mađarska, Bugarska, Slovačka, Češka, Letonija i Litvanija.

Prava žena jedno je od nekoliko područja u kojima Varšava ne dijeli mišljenje sa EU, gdje izvršna Evropska komisija ima ovlaštenje da uskrati finansiranje zemljama koje podrivaju demokratska prava i vrijednosti.

Komisija je takođe osporila Poljsku zbog lezbijskih, gej, biseksualnih ili transrodnih prava i dala Varšavi rok da odgovori na kritike zbog odluke nekih poljskih zajednica da se proglase "slobodnim od LGBT osoba".

Ministarstvo porodice i socijalne politike Poljske odbacilo je zabrinutost Komisije da je takvo definisanje diskriminacija, navodeći da ne ograničava pravo svih ljudi da tamo žive ili rade.

Varšava je saopštila da će popuniti praznine ako samoproglašene zone "bez LGBT populacije" izgube sredstva EU.

Ministarstvo je, takođe, saopštilo da postoje procedure za zaštitu od diskriminacije u projektima koje finansira EU i da se one sprovode u skladu sa zakonima EU.

Portparol Komisije rekao je da se analizira odgovor Poljske. Ako Komisija utvrdi da je obrazloženje pogrešno, može naložiti Poljskoj da uvede posebne izmjene ili tužiti Varšavu pred najvišim sudom EU. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije