Svijet

Seks skandal potresa Nobelovu nagradu za književnost

Seks skandal potresa Nobelovu nagradu za književnost
Foto: Fena | Seks skandal prijeti da naruši imidž Nobelove nagrade, ostavke pljušte

STOKHOLM - Sara Danijus, sekretar Švedske akademije za dodjeljivanje Nobelove nagrade za književnost, podnijela je ostavku zbog seksualnog skandala u koji je umiješan suprug jedne od članica ovog tijela Katarine Frostenson.

Akademiju ovih dana potresaju nezapamćeni skandali, a među njima je i taj da su upravo zbog pomenutog slučaja tri člana podnijela ostavku prošle sedmice iako je poznato da se članovi na te funkcije imenuju doživotno.

Švedski mediji juče su prenijeli i da je Katarina Frostenson takođe podnijela ostavku, što bi značilo da se do sada povuklo pet članova Akademije.

"Akademija je željela da napustim poziciju stalnog sekretara", rekla je novinarima Danijusova, koja je bila na čelu ovog tijela od 2015. godine. Ona je dodala da njena odluka odmah stupa na snagu.

Ova afera izazvala je bojazan da bi u svijetu mogao biti narušen ugled samih Nobelovih nagrada.

Optužbe za seksualni napad i uznemiravanje upućene su na račun Žan-Kloda Arnoa. Arnoov advokat je u komentaru dostavljenom Rojtersu putem elektronske pošte rekao da njegov klijent odbacuje sve optužbe.

Državno tužilaštvo otvorilo je preliminarnu istragu o incidentima, ali je objavilo da su dijelovi istrage suspendovani zbog nedostatka dokaza i zastarjelosti pojedinih incidenata. Arnou se stavlja na teret i da je odavao imena dobitnika Nobelove nagrade.

Ovim povodom oglasio se i švedski kralj, koji je rekao da je ostavka tri člana Švedske akademije "duboko nesrećna" i da rizikuje nanošenje ozbiljne štete važnim aktivnostima tog tijela.

Nobelova fondacija je poslije sastanka Upravnog odbora izdala saopštenje u kojem je navela da je povjerenje u Švedsku akademiju ozbiljno narušeno i zatražila od nje da preduzme konkretne mjere za obnovu tog povjerenja.

Tri člana Akademije koji su sami podnijeli ostavke ipak ne mogu da napuste istu, nego samo da prestanu da učestvuju u aktivnostima.

Svjetski mediji podsjećaju da su 1989. godine tri člana podnijela ostavku jer je Akademija odbila da osudi iranskog ajatolaha Homeinija zato što je pozivao na ubistvo pisca Salmana Ruždija zbog "Satanskih stihova". Akademija tada nije prihvatila njihove ostavke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije