Svijet

Senat potvrdio imenovanje Ostina za novog šefa Pentagona

Senat potvrdio imenovanje Ostina za novog šefa Pentagona
Foto: Tanjug/AP | Senat potvrdio imenovanje Ostina za novog šefa Pentagona

VAŠINGTON - Senat SAD danas je potvrdio imenovanje penzionisanog generala Lojda Ostina za novog sekretara za odbranu, javlja Glas Amerike.

Ostinova kandidatura potvrđena je sa 93 glasa "za", a dva protiv. Ostin je prvi Afroamerikanac na tom položaju.

Ostin je prethodno rekao da bi mu prioritet bio uklanjanje ekstremizma i ilegalnog ponašanja u vojsci tokom pretresa za potvrdu svoje kandidature u utorak.

"Posao Sekretarijata za odbranu je da zaštiti Ameriku od naših neprijatelja, ali to ne možemo da učnimo ako neki od tih neprijatelja stoje u našim redovima", rekao je.

"Ovom (ekstremizmu) nije mjesto u Vojsci Sjedinjenih Američkih Država", dodao je Ostin, opisujući to kao dio šire bitke. "Snažno ću se boriti da eliminišem seksualne napade i da oslobodim naše redove rasista i ekstremista i da stvorim klimu u kojoj svi sposobni i spremni imaju priliku da služe", rekao je Ostin.

Pojedini ključni članovi tima predsjednika SAD Džoa Bajdena za nacionalnu bezbjednost, preuzeli su funkcije u četvrtak, dok su Bijela kuća i najviši zakonodavci insistirali na brzoj potvrdi više kandidata koji će pomoći u rješavanju rastućih međunarodnih izazova, piše Glas Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije