Svijet

Šesnaestogodišnji migrant pronađen mrtav na plaži u Francuskoj

Šesnaestogodišnji migrant pronađen mrtav na plaži u Francuskoj
Foto: Tanjug/AP arhiva | Šesnaestogodišnji migrant pronađen mrtav na plaži u Francuskoj

PARIZ - Šesnaestogodišnji migrant iz Sudana pronađen je mrtav u srijedu na plaži u Kaleu, u Francuskoj.

Tijelo tinejdžera je pronađeno na plaži Sanjate u departmanu Pas-de-Calais, najsjevernijem dijelu zemlje.

Kale je glavno trajektno pristanište odakle se svakodnevno prelazi u grad Dover u Engleskoj koji se nalazi direktno nasuprot Kaleuu preko La Manša.

Marlen Šapa, ministarka za ravnopravnost polova Francuske, na Twitteru je iskazala duboko žaljenje i tugu zbog ovog slučaja, optužujući krijumčare ljudima.

"Ogromna tuga. Jedan 16-godišnji sudanski migrant koji je sinoć nestao na moru pronađen je mrtav jutros na plaži Sanjate. Ova nas nepodnošljiva situacija pokreće da se zajedno s ministrom unutrašnjih poslova Geraldom Darmaninom borimo protiv krijumčara koji iskorištavaju situaciju u kojoj se nalaze ova ljudska bića", poručila je ministrica Šapa.

Priti Patel, britanska ministrka unutrašnjih poslova, izjavila je kako je ovo "uznemirujući i tragičan gubitak mladog života".

"Ovaj strašni incident je brutalan podsjetnik na opasne kriminalne bande i krijumčare koji iskorištavaju ranjive grupe ljude", kazala je Patel.

Prelazak La Manša traje otprilike oko dva sata, pri čemu mnogi migranti pokušavaju da na drugu stranu pređu u malim brodovima. Velika Britanija i Francuska pokušavaju dogovoriti plan kojim bi odvratile migrante da kreću na takvo putovanje.

Samo ove godine francuske vlasti su spriječile više od hiljadu ljudi u pokušaju da pređu preko La Manša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije