Svijet

Šest njemačkih borbenih aviona približilo se Singapuru

Šest njemačkih borbenih aviona približilo se Singapuru
Foto: Tanjug/AP | Šest njemačkih borbenih aviona približilo se Singapuru

SINGAPUR - Grupa borbenih aviona njemačkog vazduhoplovstva približila se danas Singapuru u pokušaju preleta oko 12.800 kilometara od njihove matične baze do jugoistočne Azije za samo 24 sata.

Šest višenamjenskih aviona jurofajter uključenih u tekuću vježbu pratila su četiri transportna aviona i tri tankera, prenio je AP.

Dopunjavani su gorivom u vazduhu tokom dugog leta, a usput su se zaustavljali radi dopunjavanja goriva, pregleda i rotacije pilota.

Tokom zaustavljanja u bazi u blizini Abu Dabija, njemačko vazduhoplovstvo saopštilo je da je utvrđeno da dva jurofajtera imaju tehničkih problema.

Kako se navodi, jedan je popravljen na licu mjesta, ali je drugi imao kvar u svom hidrauličnom sistemu pa je zadržan.

Takođe, dodaje se da je osoblje poslato iz Njemačke da ga dalje popravlja, kako bi bio na raspolaganju za predstojeće vježbe u Australiji.

Vježba dolazi u momentu pojačanih tenzija između Kine i SAD i njenih saveznika oko Tajvana, navodi AP.

Evropska unija je u septembru prošle godine predstavila novu strategiju za jačanje ekonomskih, političkih i odbrambenih veza u Indo-Pacifiku.

Njemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht rekla je novinarima da uprkos tome što je rat u Ukrajini trenutno prioritet, misija jurofajter ukazuje da Azija nije zaboravljena.

"Mi smo na strani svih onih koji se zalažu za naše vrijednosti kao što su demokratija, sloboda i bezbjednost, a takođe smo voljni da damo svoj doprinos", poručila je Lambreht u momentu dok je letjelica poletjela iz Nojburga u Njemačkoj.

Kako je rekla njemačka ministarka, njihov fokus je u ovom trenutku prirodno na istočnom krilu, "za šta je kriv ruski brutalni agresorski rat", ali da moraju da paze i na druge regione.

Dio nove strategije EU za azijsko-pacifički region fokusiran je na unapređenje pomorske bezbjednosti i osiguravanje bezbjednog prolaska morskim putevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije