Svijet

Seul i Vašington uskoro objavljuju otkazivanje manevara

Seul i Vašington uskoro objavljuju otkazivanje manevara
Foto: Arhivska fotografija | Seul i Vašington uskoro objavljuju otkazivanje manevara

SEUL - Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države će sljedeće nedjelje objaviti odluku o otkazivanju zajedničkih vojnih vježbi, javila je južnokorejska agencija Jonhap, pozivajući se na izvore vlade u Seulu.

Odluka o suspenziji odnosi se samo na obimne vojne manevre, ali ne i na rutinske vježbe, naveli su isti izvori, ali su istakli da će zajedničke vježbe biti obnovljene ukoliko Sjeverna Koreja ne bude ispunila svoje obaveze o denuklearizaciji.

Američki predsjednik Donald Tramp je u utorak, poslije samita sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong-unom, u Singapuru, izjavio da treba prekinuti "ratne igre" koje su "provokativne" i "skupe".

"Vojne vlasti Južne Koreje i SAD su u bliskim kontaktima u vezi sa zajedničkim vježbama za koje je predsjednik Tramp rekao da želi da ih prekine. Sljedeće nedjelje, ministarstva odbrane Južne Koreje i SAD će zajednički objaviti rezultat tih diskusija", rekao je izvor Johnapa, koji je želio da ostane anoniman.

Trampovo pominjanje "ratnih igara", prema istom izvoru, moglo bi da se odnosi na obimne godišnje manevre, kao što su "Ključna odlučnost" u prolieće, i "Ulči-Čuvar slobode" na ljeto.

Prošle godine je 17.500 američkih i više od 50.000 južnokorejskih vojnika učestvovalo na manevrima "Ulči-Čuvar slobode".

U Južnoj Koreji je stacionirano oko 28.500 američkih vojnika, što je naslijeđe Korejskog rata, završenog 1953. godine.

Jonhap podsjeća da su Seul i Vašington još 1992. godine, u vrijeme tadašnjeg dijaloga sa Pjongjangom, otkazale vježbe "Timski duh", ali su ih naredne godine obnovili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije