Svijet

Si Đinping: Brisel treba da brani stratešku nezavisnost

Si Đinping: Brisel treba da brani stratešku nezavisnost
Foto: Tanjug/AP | Si Đinping: Brisel treba da brani stratešku nezavisnost

PEKING - EU treba oštro da brani svoju stratešku nezavisnost, kako bi se odnosi Brisela i Pekinga mogli razvijati na zdrav način, izjavio je predsjednik Kine Si Đinping.

"Kako bi se odnosi Kine i EU razvijali na zdrav način, neophodno je da EU snažno brani svoju stratešku nezavisnost", rekao je Si tokom sastanka sa premijerom Španije Pedrom Sančezom.

Si je istakao da i Kina i EU podržavaju multilateralizam, ciljeve i principe Povelje UN i mirno rješavanje međunarodnih sporova, javila je Kineska centralna televizija.

Prema njegovim riječima, dvije strane treba da budu partneri na putu ka modernizaciji i dobri prijatelji u zajedničkom pronalaženju rješenja za globalne probleme.

Si je naglasio da je Kina spremna da podržava multilateralni dijalog i saradnju sa EU zasnovane na nezavisnosti, međusobnom poštovanju i profitu.

Kineski lider dodao je da se nada da će Španija igrati aktivnu ulogu u omogućavanju dijaloga i saradnje Kine i EU.

Sančez je juče stigao u dvodnevnu posjetu Kini, na poziv Sija. Očekuje se da dvojica lidera danas razgovaraju o razvoju bilateralnih odnosa Španije i Kine, kao i sukobima u Ukrajini i izgledima za njihovo mirno rješavanje.

Posjeta Sančeza Pekingu uslijedila je nedugo nakon 50. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Španije i Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije