Svijet

Si Đinping doputovao u Francusku: U utorak stiže u Srbiju

Si Đinping doputovao u Francusku: U utorak stiže u Srbiju
Foto: Tanjug/Arhiv | Si Đinping doputovao u Francuskoj: U utorak stiže u Srbiju

BEOGRAD - Kineski predsjednik Si Đinping stigao je u Pariz na poziv francuskog kolege Emanuela Makrona, u svoju prvu posjetu Francuskoj nakon pet godina.

Po slijetanju na Aerodrom "Orli" predsjednik NR Kine Si Đinping je rekao da su veze između Kine i Francuske primjer mirnog suživota i saradnje između zemalja sa različitim sistemima.

Po dolasku u Francusku, povodom 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, Si je rekao da razvoj njihovih veza ubrizgava "stabilnost i pozitivnu energiju turbulentnom svijetu“, prenijela je Sinhua.

U pratnji kineskog predsjednika Sija Đinpinga su njegova supruga Peng Lijuan, član Glavnog komiteta Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK), direktor Generalne kancelarije Centralnog komiteta KPK Cai Ći, kao i član Političkog biroa Centralnog komiteta KPK i ministar spoljnih poslova Vang Ji, prenosi Kineski međunarodni radio.

U Pekingu je ranije najavljeno da će Si tokom petodnevne turneje po Evropi, osim Francuske, posjetiti i Srbiju i Mađarsku.

Ovo je prva posjeta lidera Kine Evropi u posljednjih pet godina. Kako piše Kineski međunarodni radio, ova poseta je od velikog značaja za promovisanje opšteg razvoja odnosa Kine sa Francuskom, Srbijom, Mađarskom i cijelom Evropom, a takođe će dati novi podsticaj jačanju mira širom svijeta.

Predsjednik Kine će, nakon Francuske, 7. i 8. maja boraviti u zvaničnoj posjeti Srbiji, a ugostiće ga predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, najavila je ranije pres služba predsjednika Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije