Svijet

Si Đinping stigao u Italiju

Si Đinping stigao u Italiju
Foto: Arhivska fotografija | Si Đinping stigao u Italiju

RIM - Kineski predsjednik Si Ðinping doputovao je danas u Rim u svoju prvu posjetu Italiji, tokom koje će dvije zemlje potpisati sporazum kojim se Italija uvodi u kinesku infrastrukturnu inicijativu "Jedan pojas, jedan put", uprkos protivljenju SAD.

Italija, koja traži nove izvozne poslove kako bi ojačala svoju ekonomiju, postaće prva država iz grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) koja će se pridružiti projektu vrijednom više milijardi dolara koji je najvećim dijelom osmišljen kako bi se poboljšala spoljna trgovina Kine, prenosi Rojters.

Obraćajući se parlamentu, italijanski premijer Ðuzepe Konte je rekao da potpisivanje memoranduma o razumijevanju s Kinom o realizaciji projekta "Pojas i put" tokom posjete kineskog predsjednika Italiji , neće ni najmanje dovesti u pitanje njenu poziciju u okviru strateškog transatlantskog saveza ili u odnosu sa evropskim partnerima.

Uoči zvanične posjete Italiji, predsjednik Kine Si Ðinping objavio je u italijanskom listu „Korijere dela sera“ autorski članak pod naslovom "Novo poglavlje kinesko-italijanskog prijateljstva - dobar primjer razmjene između Istoka i Zapada".

"Kina je spremna da s Italijom zajednički gradi ''Pojas i put'', da svoju inicijativu dobro spoji sa italijanskim razvojnim programima kao što su ''Plan izgradnje sjeverne luke'' i ''Plan investicija u Italiji''. Kina želi sa Italijom da proširi saradnju u više dimenzija i više oblasti", napisao je Si, a prenosi Kineski međunarodni radio.

Evropske vlade su odbile da potpišu zajedničku deklaraciju o inicijativi "Jedan pojas, jedan put" prošle godine u Pekingu. Njihovi su predstavnici tvrdili da kineska inicijativa ne ispunjava standarde o finansiranju i transparentnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije