Svijet

Si i Kim: jačamo saradnju bez obzira na međunarodnu situaciju

Si i Kim: jačamo saradnju bez obzira na međunarodnu situaciju
Foto: Tanjug/AP | Si i Kim: jačamo saradnju bez obzira na međunarodnu situaciju

PJONGJANG - Lideri Sjeverne Koreje i Kine, Kim Džong Un i Si Ðinping, postigli su konzenzus oko "važnih pitanja" i saglasili se da nastave da jačaju prijateljske odnose svojih zemalja "bez obzira na međunarodnu situaciju", javlja Rojters pozivajući se na sjevernokorejske medije.

Si je u petak napustio Sjevernu Koreju, posle dvodnevne posjete koja je organizovana nedjelju dana uoči sastanka sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom, s kojim bi trebalo da se susretne na samitu G20 u Osaki u Japanu.

Sjevernokorejska agencija KCNA navodi da su tokom ručka, koji je održan posljednjeg dana posjete kineskog predsjednika, dvojica lidera razgovarala o planovima za jačanje saradnje, kao i unutrašnjim i spoljnim politikama njihovih zemalja, dok su razmjenjivali stavove o unutrašnjim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa, prenosi Rojters.

Britanska agencija ranije je prenijela da su se Si i Kim dogovorili da nastave blisku stratešku komunikaciju i pojačaju saradnju na svim poljima.

To je prva posjeta jednog kineskog ldera Pjongjangu u posljednjih 14 godina.

Si je, po dolasku u Sjevernu Koreju, pohvalio Kimove napore za deknuklearizaciju i istakao da se cijeli svijet nada da Pjongjang i Vašington mogu da razgovaraju i da će ti razgovori biti uspješni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije