Svijet

Sijarto: Nećemo pristati na bilo kakva ograničenja saradnje sa Rusijom

Sijarto: Nećemo pristati na bilo kakva ograničenja saradnje sa Rusijom
Foto: Tanjug/AP | Sijarto: Nećemo pristati na bilo kakva ograničenja saradnje sa Rusijom

BUDIMPEŠTA - Antiruske sankcije nanose ogromnu štetu Evropi, raste inflacija, a rastu cijene hrane i goriva, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u intervjuu za RIA Novosti ističući da Budimpešta neće pristati na bilo kakva ograničenja saradnje sa Rusijom.

"Ako su sankcije bolnije za vas nego za onoga kome su nametnute, onda su beskorisne. Ako ostavimo politiku, ideologiju i samo sagledamo to profesionalno, sa stanovišta fizike i matematike, onda postaje očigledno: ove sankcije su izuzetno štetne za Evropu. Nema sumnje da su izuzetno štetne po Evropu, jer cijene u Evropi vrtoglavo rastu kada su u pitanju roba, hrana, komunalije, gas, inflacija ide do krova", rekao je on.

Sijarto je istakao da Mađarska nastavlja da se pridržava drugačijeg pristupa i da neće pristati na bilo kakva ograničenja koja utiču na saradnju sa Rusijom u energetskom sektoru.

Prema riječima Sijartoa, ovo je "apsolutno crvena linija" i Budimpešta će braniti svoje nacionalne interese.

"Definitivno ćemo izbjeći situaciju u kojoj će mađarski narod biti primoran da plati cijenu rata za koji nije odgovoran", zaključio je ministar spoljnih poslova.

Mađarske vlasti neprestano pozivaju Evropu da preispita svoju antirusku politiku. Kako je primijetio premijer Viktor Orban, Rusiji je već uvedeno 11.000 sankcija, ali one nisu bile uspješne, a nastala inflacija i nestašica energenata doveli su do krize u Evropi. Isto je rekao i portparol Ministarstva spoljnih poslova Tamaš Mencer, koji nije isključio da bi režim sankcija ipak mogao da bude revidiran, jer sa početkom hladnog vremena "realnost kuca na svaka vrata".

Prema riječima portparolke vlade Aleksandre Sentkiraje, ispostavilo se da su sankcije oružje koje je pucalo u suprotnom smjeru, čime je Evropa postala siromašnija, a Rusija bogatija.

Nakon početka rata u Ukrajini, Zapad pojačava pritisak sankcija na Moskvu. Ruska imovina vrijedna stotine milijardi dolara je zamrznuta, Evropska unija je već usvojila sedam paketa restriktivnih mjera, uključujući embargo na ugalj i ulje.

Kremlj je ove mjere nazvao ekonomskim ratom. Kako je primijetio Vladimir Putin, predsjednik Rusije, sankcije su zadale ozbiljan udarac ckelokupnoj globalnoj ekonomiji, a glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije