Svijet

Sijarto traži objašnjenje od njemačkog ambasadora

Sijarto traži objašnjenje od njemačkog ambasadora
Foto: N.N. | Sijarto traži objašnjenje od njemačkog ambasadora

BUDIMPEŠTA - Mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je sutra na razgovor njemačkog ambasadora kako bi objasnio optužbe za semitizam, koje je na račun Mađarske iznio njemački ministar za EU Mihael Rot.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto odbacio je optužbe i pozvao Rota da "zaustavi nedostojne napade na mađarski narod".

Sijarto je rekao da je jevrejska zajednica na sigurnom u Mađarskoj, ali nije naveo gdje je Rot iznio optužbe na račun Mađarske.

NJegov portparol je rekao Rojtersu da se Sijarto poziva na intervju Rota za onlajn medijsku stranicu "t-onlajn.de", koji je objavljen u petak, a u kojem kritikuje Mađarsku i Poljsku zbog "erozije demokratske kulture".

Rot je rekao da je "jedan aspekt koji je doveo do aktiviranja Člana 7 protiv Mađarske bio jak antisemitizam u toj zemlji.

EU je aktivirala Član 7 svog ugovora o upravljanju protiv Mađarske 2018. godine, pošto se prvi put pozvala na taj član protiv Poljske 2017. godine, zbog nepoštivanja vladavine prava.

Proces bi mogao dovesti do obustave njihovih glasačkih prava u EU ako bi se složile sve ostale članice.

U posljednjih nekoliko godina, mađarski nacionalistički premijer Viktor Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, takođe, je naljutio EU svojim oštrim antimigrantskim stavovima i kampanjom 2017. protiv američkog finansijera DŽordža Soroša, za koju su kritičari rekli da ima antisemitske aspekte.

Vlada je odbacila tu optužbu.

Orban je ranije obećao nultu toleranciju prema antisemitizmu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije