Svijet

​Sijeva čistka u vojnom vrhu Kine

​Sijeva čistka u vojnom vrhu Kine
Foto: Tanjug | ​Sijeva čistka u vojnom vrhu Kine

​PEKING - Posljednjih mjeseci nestanci nekoliko visokih kineskih zvaničnika podstakli su intenzivna nagađanja o tome kreće li predsjednik Si Đinping u čistku, naročito onih koji su povezani s vojskom.

Si im je vjerovao i bio im naklonjen, a sada se čini da nestaju.

Posljednja osoba za koju se čini da je pala u nemilost je ministar odbrane Li Šangfu, koji nije viđen u javnosti već nekoliko sedmica.

Iako njegova odsutnost u početku nije smatrana neuobičajenom, priča je došla u prvi plan kada je na nju ukazao visoki američki diplomata. 

U izvještaju Reutersa kasnije je navedeno da je general Li, koji je nadgledao nabavku oružja za Narodnu oslobodilačku vojsku, bio pod istragom zbog kupovine vojne opreme.

Njegov "nestanak" dogodio se nekoliko sedmica nakon smjene sudije vojnog suda i dvojice najviših zvaničnika u Raketnim snagama, grani vojske koja kontroliše nuklearne projektile. Sada kruže nove glasine da su neki kadrovi u centralnoj vojnoj komisiji Komunističke partije Kine (KPK) koja kontroliše oružane snage takođe pod istragom.

Za te nestanke ili smjene stižu slaba ili nikakva službena objašnjenja. Tek se za neke od njih spominju "zdravstveni razlozi". Zbog izostanka objašnjenja sve je više nagađanja.

Glavna teorija je da vlasti suzbijaju korupciju u vojsci. Kineska vojska je, naime, u stanju pojačane pripravnosti. U julu je objavila neobičan poziv tražeći od javnosti dojave o korupciji u posljednjih pet godina. Si je takođe pokrenuo novu rundu inspekcija putujući zemljom od aprila kako bi posjetio pet vojnih baza, objavio je BBC.

Korupcija je dugo bila problem u vojsci, posebno otkako je Kina počela liberalizovati svoju ekonomiju sedamdesetih godina, primijetio je Džejms Čar, naučnik na singapurskom Tehnološkom univerzitetu Nanyang, koji proučava odnos između Kineske komunističke partije i vojske.

Svake godine Kina potroši više od bilion juana na vojsku, a dio ide na transakcije za nabavku. One se, pak, zbog nacionalne bezbjednosti ne mogu u potpunosti otkriti. Takav nedostatak transparentnosti dodatno je pogoršan kineskim jednostranačkim centralizovanim sistemom.

Za razliku od vrste javnog nadzora kojem su podvrgnute vojske drugih zemalja, kineske oružane snage nadzire isključivo KPK, istakao je Čar.

Dok je Si zabilježio neke pobjede u ublažavanju korupcije u oružanim snagama i stanovitom vraćanju ugleda, "iskorjenjivanje korupcije je težak, ako ne i nemoguć poduhvat" jer bi zahtijevao "sistemski redizajn kojem, bojim se, autoritarna država ostaje nesklona", dodao je Čar.

"Takve čistke će se događati sve dok vlada KPK ne bude voljna uspostaviti normalan pravni sistem koji više ne sankcioniše sam sebe", kaže Čar.  

Nestanci bi se mogli pripisati i sve dubljoj paranoji u kineskoj vladi dok pokušava upravljati svojim kompleksnim odnosima sa SAD, prenosi Index.

U julu je u Kini na snagu stupio prošireni zakon o protivšpijunaži, koji vlastima daje veću moć i doseg u sprovođenju istraga. Ubrzo nakon toga kinesko Ministarstvo državne bezbjednosti javno je podstaklo građane da im pomognu u borbi protiv špijunskih aktivnosti.

Nestanak generala Lija podsjeća na nestanak ministra spoljnih poslova Ćina Ganga, čija je smjena u julu takođe dovela do niza spekulacija.

"Wall Street Journal" nedavno je prenio da je Ćin pod istragom zbog navodne vanbračne veze i rođenja vanbračnog djeteta u SAD.

"Imati vanbračnu vezu nije diskvalificirajuće u elitnim krugovima partije, ali imati je sa nekim za koga se sumnja da ima veze sa stranim obavještajnim službama, a uz to dobiti i dijete koje ima pasoš vašeg ključnog geopolitičkog suparnika, ako ne i neprijatelja, sada bi moglo biti problematično", kazao je Bil Bišop, analitičar specijalizovan za Kinu.

Postoje i teorije da je Si pod unutarstranačkim pritiskom da "počisti pred vlastitim vratima" dok se Kina bori sa usporavanjem privrede nakon pandemije i rastućom nezaposlenošću mladih. Prema kineskom političkom sistemu, Si nije samo kineski predsjednik, nego i vrhovni vođa vojske.

Sa jedne strane, nestanci su znak nestabilnosti pod vodstvom Sija. Posmatrači situacije u Kini ističu da je Si bio i te kako naklonjen generalu Liju i bivšem ministru Ćinu. Oni, naime, nisu bili samo ministri, već su bili i na još višim položajima državnih vijećnika. Njihovi iznenadni padovi mogli bi se stoga smatrati nedostatkom prosuđivanja kineskog predsjednika.

Ako se nestanci gledaju kao politička čistka, onda činjenica da ju je morao sprovesti tako brzo nakon što je učvrstio vlast na stranačkom kongresu prošle godine, gdje je uspješno neutralisao potencijalne suparničke frakcije i ključne odbore naslagao svojim saveznicima, ne izgleda dobro za njega. S druge strane, moglo bi se raditi o još jednoj Sijevoj demonstraciji moći. Si je, naime, sin zvaničnika partije koji je i sam bio smijenjen u čistki. Si je poznat po javnoj borbi protiv korupcije, koja usput funkcioniše i kao politička čistka, odnosno iskorjenjivanje njegovih neprijatelja, kažu posmatrači situacije u Kini.

Od Mao Cedunga nijedan drugi kineski vođa nije se približio razmjerama čistki kakve provodi Si. Procjenjuje se da su Si i njegovi ljudi tokom godina smijenili hiljade zvaničnika. Ciljali su sve - od nižih do najviših zvaničnika.

Takođe je ciljao na oružane snage i do 2017. smijenio više od 100 viših oficira. Tadašnja državna novinska agencija Xinhua u članku je navela da je brojka "daleko premašila broj generala ubijenih u ratovima za stvaranje nove Kine".

Najveće je pitanje kakav signal šalju posljednji nestanci i njihov konačni učinak. Posmatrači kažu da bi mogli stvoriti klimu straha u vojsci i vladi. Iako bi to mogla biti i namjera, da se osigura usklađenost, moglo bi imati i demorališući učinak. Godine sistemskog iskorjenjivanja onih kojima više nije naklonjen i popunjavanje najviših položaja svojim sljedbenicima moglo bi značiti da se Si okružio samo pristalicama. Rizik takozvanog grupnog razmišljanja je "stvarna nestabilnost" Sijevog vodstva jer bi to moglo negativno uticati na kinesku nacionalnu bezbjednostt i spoljnu politiku, smatra Čar.

Nestanci su se zapravo dogodili tokom napetog perioda u Tajvanskom moreuzu, a Kina je posljednjih sedmica tamo poslala više ratnih brodova i vojnih aviona.

Svaki poremećaj u komunikaciji oko spoljne politike i odbrambene diplomatije bio bi "posebno zabrinjavajući" jer bi se "mogle dogoditi nesreće i upravljanje eskalacijom moglo bi postati veći izazov", rekao je Ian Čong, saradnik u kineskom think tanku Carnegie.

Drugi, međutim, tvrde da je kinesko vojno vodstvo dovoljno snažno da izdrži zamjenu nekih najviših zvaničnika te ističu da veoma oprezno djeluje, pazeći da situacija ne eskalira do direktnog rata.

Neki, pak, vjeruju da je malo vjerovatno da će nestanci imati dugoročni učinak na stabilnost vodstva Sija. Nijedan od kadrova koji su dosad bili na meti nije dio njegovog užeg kruga, istakao je Nil Tomas, stručnjak za politiku kineske elite s instituta Asia Society Policy.

Ono o čemu se većina posmatrača može složiti jeste da ovi incidenti naglašavaju netransparentnost kineskog sistema. 

"To dodatno zaoštrava pitanja o kontinuitetu sprovođenja politike i vjerodostojnosti bilo kakvih obećanja ili uvjeravanja na funkcionalnom, radnom nivou", istakao je Čong. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije