Svijet

Sin ruskog obavještajca na visokoj poziciji u Savjetu Evrope

Sin ruskog obavještajca na visokoj poziciji u Savjetu Evrope
Foto: Arhiva | Sin ruskog obavještajca na visokoj poziciji u Savjetu Evrope

​Sin visokog oficira ruske tajne službe SVR vodi važno odjeljenje Savjeta Evrope u Strazburu. Igor Nebivajev (39) odgovoran za borbu protiv pranja novca, otkriva njemački dnevnik "Bild".

Kako navodi njemački list, Nebivajevu to daje uvid u mjere protiv pranja novca u 46 zemalja članica Savjeta Evrope, a učestvovao je i u procjeni njemačkih mjera u junu 2022.

Otac Igora Nebivajeva, Vladimir Nebivajev (68), je visoki ruski obavještajac. Prema istraživanju "Bilda", on radi u Moskvi kao general spoljne obavještajne službe SVR.

Kako se navodi, ta tajna služba je odgovorna, između ostalog, za trovanje ruskog prebjeglog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke u Velikoj Britaniji 2018. godine.

Nakon istraživanja "Bilda" o Nebivajevu, nekoliko parlamentaraca je pozvalo na reakciju Savjeta Evrope. Estonski ministar spoljnih poslova Urmas Reinsalu odmah je napisao pismo šefu Savjeta Evrope.

"Iznenadio sam se kada sam saznao iz članka da ruski državljanin i dalje ima poziciju koja bi trebalo da se zalaže za transparentnost i otvorenost", rekao je Reinsalu za "Bild".

"Upravo te vrijednosti se ne poštuju u njegovoj zemlji. Potpuno je apsurdno i neprihvatljivo da građani Rusije i dalje rade u Savjetu Evrope. Ovo treba riješiti što prije."

Ukrajinski parlamentarac Dmitro Nataluha zatražio je hitnu istragu od Savjeta Evrope.

Češki poslanik u Evropskom parlamentu Tomaš Zdechovski pozvao je na hitnu smjenu Igora Nebivajeva na mjestu šefa odjeljenja Savjeta Evrope za borbu protiv pranja novca, a reagovao je i letonski parlamentarac Rihards Kols.

"I dalje je iznenađujuće koliko su ruske tajne službe i ruski novac infiltrirali u različite institucije u Evropi. Ovako ne može opstati", napisao je on na Twitteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije