Svijet

Sirija pristala na primirje

Sirija pristala na primirje
Foto: Tanjug/AP | Sirija pristala na primirje

DAMASK --Vlada Sirije je saopštila da je pristala na uslovno primirje u pobunjeničkom uporištu na sjeverozapadu zemlje koje će večeras stupiti na snagu.

Snage sirijske vlade uz podršku Rusije vode tromjesečnu ofanzivu na posljednje uporište pounjenika, u provinciji Idlib, zbog koje su raseljene stotine hiljada ljudi, a na meti su se našle i zdravstvene ustanove.

Odluka o primirju uslijedila je nekoliko sati pošto je generalni sekretar UN Antonio Gutereš odobrio sprovođenje istrage napada na zdravstvene objekte i škole u enklavi pod kontrolom pobunjenika, poslije peticije 10 zemalja članica Savjeta bezbjednosti UN, javio je sirijski državni medij.

Sirijska vlada je navela da je primirje uslovno i da zavisi od povlačenja pobunjenika 20 kilometara u dubinu od demilitarizovanih oblasti oko uporišta, definisanih u sporazumu o primirju iz septembra.

Prema sporazumu Rusije, saveznice vlade Sirije, i Turske, koja podržava sirijsku opoziciju, Idlib je trebalo da bude zona deeskalacije.

Tokom ofanzive na provinciju Idlib i okolne oblasti koja traje od 30. aprila raseljeno je više od 400.000 ljudi, a ubijene su stotine.

Oko tri miliona ljudi živi u oblasti pod kontrolom pobunjenika kojom dominiraju ekstremisti Al Kaide i drugih džihadističkih grupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije