Svijet

Pratite nas na Google news

Sirijska vojska na nogama, izraelski tenkovi prešli demilitarizovanu zonu

Sirijska vojska na nogama, izraelski tenkovi prešli demilitarizovanu zonu
Foto: Printscreen YouTube | Sirijska vojska na nogama, izraelski tenkovi prešli demilitarizovanu zonu
N.N.

Izraelski tenkovi prešli su demilitarizovanu zonu koja je uspostavljena odlukom UN 1974. godine i krenuli prema gradu sirijskom Džabat al-Hašab u provinciji Al-Kuneitra.

Jedan dopisnik koji je bio u blizini DMZ-a je rekao da su tenkovi IDF-a koji su ušli u ovu oblast uobičajena pojava kada su džihadisti Džabhat Al-Nusre kontrolisali grad Džbat al-Hašab i nekoliko drugih gradova u Al-Kuneitri.

Ranije je šef političkog krila Hamasa, Ismail Hanija, navodno rekao da je njegova organizacija prihvatila stav sirijske vlade o sirijskoj opoziciji i njihovim naoružanim grupama.

Hanija je rekao da njegova organizacija ima dobre veze sa sirijskom vladom, uprkos njihovom razlazu 2012. kada je tadašnji vođa Kaled Mešal napustio Damask i okrenuo se Kataru. Hanija je rekao da njegova organizacija održava politiku "Osovine otpora", koja se odnosi na glavnu političku okosnicu Irana, Hezbolaha i Sirije.

"Sirija, njen narod i njen režim uvijek su stajali uz palestinski narod i otpor", rekao je Hanija.

"Sve što smo htjeli bilo je da se distanciramo od unutrašnjih problema koji su se desili u Siriji. Nadamo se da će se bezbjednost, stabilnost i građanski mir vratiti u Siriju i obnoviti njenu regionalnu ulogu.

Hamas je ranije održavao bliske veze sa Damaskom, ali njihovo povlačenje iz Sirije 2012. godine stvorilo je raskol između njih i vlade. Sirija je godinama osiguravala Hamasu objekte za obuku i baze, međutim, nakon izbijanja sirijskog rata, Mešal je stao na stranu Katara, koji se protivio sirijskoj vladi.

Uprkos prethodnom raskolu sa Hamasom, Sirija je nastavila da održava bliske veze sa mnogim palestinskim grupama, uključujući palestinski Islamski džihad (PIDŽ), PFLP, Fatah al-Intifada, DFLP i PFLP-GC.

(Pravda.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije