Svijet

Sirijska vojska zauzela Han Šejhun od terorista

Sirijska vojska zauzela Han Šejhun od terorista
Foto: Screenshot | Sirijska vojska zauzela Han Šejhun od terorista

DAMASK - Sirijska vojska vrši čišćenje Han Šejhuna od terorista, saopštio je izvor "Sputnjika" u vojsci.

"Jutros je sirijska vojska preuzela kontrolu nad gradom Han Šejhunom, a u ovom trenutku se izvodi operacija čišćenja (grada od terorista) i deminiranja", rekao je izvor "Sputnjika".

Ministarstvo inostranih poslova Sirije je saopštilo da je otvorilo humanitarni koridor za civile koji žele da izađu iz dijela provincije Idlib koji drže teroristi.

Ranije je saopšteno da je sirijska vojska zauzela ključne pozicije u okolini grada i da je blokirala put snabdijevanja militanata.

Nakon pregovora o Siriji u Nur Sultanu, 2. avgusta je u Idlibu stupio na snagu "režim prekida vatre".

Komanda sirijskih snaga je saopštila da zaustavlja ofanzivu, ako Turska bude poštovala rusko-turski sporazum, koji je postignut u septembru 2018. godine u Sočiju.

Glavna tačka ovog sporazuma je povlačenje teškog i srednjeg naoružanja militanata na 20 kilometara od demilitarizovane zone u Idlibu.

Tri dana kasnije, 5. avgusta, vojska je nastavila ofanzivu, zbog kršenja uslova od strane militanata, koji su iskoristili zatišje, napali pozicije sirijske vojske na sjeveru provincije Hama i više puta otvarali vatru na naseljena mjesta u tom području.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije