Svijet

Sirijske trupe zauzele tursku osmatračnicu u Hami?

Sirijske trupe zauzele tursku osmatračnicu u Hami?
Foto: Ilustracija | Sirijske trupe zauzele tursku osmatračnicu u Hami?

DAMASK - Trupe sirijskog predsjednika Bašara al Asada preuzele su kontrolu nad nizom sela u sjevernoj pokrajini provincije Hama, među kojima je i selo Morek, gdje se nalazi turska osmatračnica, prenijela je sirijska držžavna TV.

Sirijske trupe su ovim dovršile preuzimanje nekadašnje pobunjeničke regije, južžno od provincije Idlib, prvi put od 2012. godine, navela je TV.

Kako AP izvještava, sudbina turskih trupa koje nadgledaju posmatračko mjesto nije poznata. Od sporazuma sa Rusijom prošle godine, Turska je uspjela da sačuva 12 takvih mjesta u i oko provincije Idlib. Turska je snažžni oslonac sirijske opozicije i pobunjenika koji se bore protiv Asadovih snaga, dok Rusija podržava Asadovu vladu.

Opservatorija je saopštila da nije jasno da li je bilo turskih vojnika koji su ostali na osmatračnici Morek ili su se povukli iz tog područja preko noći.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavučoglu negirao je da su u Siriji opkoljene bilo kakve turske trupe. Tokom posjete Bejrutu rekao je novinarima da je u Idlibu dolo do sukoba u blizini turskih osmatračnica, "ali nema nikakvih opkoljenih vojnika".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije