Svijet

Sjedinjene Države osuđuju napad u San Francisku

Sjedinjene Države osuđuju napad u San Francisku
Foto: Twitter / Printscreen | Sjedinjene Države osuđuju napad u San Francisku

SAD su osudile kao "apsolutno neprihvatljiv" napad na indijski konzulat u San Francisku od strane nekih pro-kalistanskih elemenata tokom protesta, te su rekle da se zalažu za sigurnost i zaštitu diplomatskih objekata i diplomata koji rade u njima.

Podiž0ući pro-kalistanske parole, protestanti su u nedjelju probili improvizovane sigurnosne barijere koje je podigla gradska policija i postavili dvije takozvane kalistanske zastave u prostorijama konzulata. Dva radnika konzulata ubrzo su uklonila ove zastave.

Ubrzo nakon toga grupa bijesnih demonstranata ušla je u prostorije konzulata i željeznim šipkama počela udarati vrata i prozore.

"Taj vandalizam je apsolutno neprihvatljiv", rekao je Džon Kirbi, koordinator Vijeća za nacionalnu sigurnost za strateške komunikacije u Bijeloj kući, novinarima u ponedjeljak na dnevnoj konferenciji za novinare, oštro osuđujući incident.

"Diplomatska sigurnosna služba Stejt Departmenta sarađuje s lokalnim vlastima. Ne mogu govoriti u ime policije San Franciska, ali mogu reći da diplomatska sigurnosna služba radi s lokalnim vlastima na pravilnoj istrazi i očito će Stejt Department raditi iz perspektive infrastrukture na popravljanju štete, ali to je neprihvatljivo", rekao je Kirbi odgovarajući na pitanje, prenosi "Telegraph India".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije