Svijet

Sjednica SB UN o Sudanu završena bez saglasnosti

Sjednica SB UN o Sudanu završena bez saglasnosti
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Sjednica SB UN o Sudanu završena bez saglasnosti

NJUJORK - Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija sastao se kako bi raspravljao o situaciji u Sudanu poslije vojnog puča izvedenog u ponedjeljak, ali nakon sastanka nije izdato nikakvo saopštenje, javlja Rojters.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je prethodno svjetske sile da se okupe i odlučno se izjasne protiv vojnog puča, poručivši da je potrebno jedinstvo da bi se svijet suočio sa "epidemijom državnih udara'', nakon što su izvedeni i u Mjanmaru, Maliju i Gvineji.

Zamjenik ruskog predstavnika u UN Dmitrij Poljanski rekao je poslije sjednice da članice Savjeta bezbjednosti do sada nisu uspjeli da postignu bilo kakvu saglasnost o situaciji u Sudanu.

"Mislim da je preuranjeno govoriti o saglasnosti, hajde da radimo na nekom dokumentu. Slažemo se da smo preokupirani onim što se dešava", rekao je Poljakov, prenosi Tas s.

Do vojnog udara i preuzimanja vlasti u Sudanu došlo je u ponedjeljak poslije višenedjeljnih tenzija između predstavnika vojnih i civilnih vlasti oko tempa procesa tranzicije Sudana ka demokratiji koji je započet svrgavanjem dugogodišnjeg autokrate Omara al-Bašira tokom narodne pobune prije dvije godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije