Svijet

Sjeverna Koreja gradi zid u blizini granice sa Južnom Korejom

Sjeverna Koreja gradi zid u blizini granice sa Južnom Korejom
Foto: Tanjug/AP | Sjeverna Koreja gradi zid u blizini granice sa Južnom Korejom

Sjeverna Koreja gradi dijelove onoga što izgleda kao zid na nekoliko mjesta u blizini granice sa Južnom Korejom, otkrivaju novi satelitski snimci, koje je objavio Bi-Bi-Si (BBC).

Objavljeni snimci takođe pokazuju da je zemljište unutar demilitarizovane zone (DMZ) očišćeno, što stručnjaci ističu da bi moglo da predstavlja kršenje dugogodišnjeg primirja sa Južnom Korejom.

DMZ, podijieljena na dva djela, je tampon zona široka četiri kilometra između Severne i Južne Koreje, koje su formalno još uvijek u ratu, jer mirovni sporazum između dvije zemlje poslije rata od 1950. do 1953. godine nikada nije potpisan, prenosi Tanjug.

Stručnjaci ističu da je ova nedavna aktivnost "neuobičajena" i dolazi u vreme rastućih tenzija između dvije zemlje.

"U ovom trenutku možemo samo da nagađamo da Sjeverna Koreja želi da ojača svoje vojno prisustvo i utvrđenja duž granice", kaže dopisnik južnokorejskog portala NK njuz sa sedištem u Seulu, Šrejas Redi.

Prema dostupnim snimcima, postavljene su barijere na najmanje tri dijela u blizini DMZ, čime je pokriven oko kilometar blizu istočnog kraja granice.

Korejski rat je okončan 1953. primirjem, u kojem su se obje strane obavezale da neće "izvršiti nikakav neprijateljski čin unutar, iz ili protiv demilitarizovane zone", ali konačnog mirovnog sporazuma nije bilo.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije