Svijet

Sjeverna Koreja ponovo testirala raketni bacač

Sjeverna Koreja ponovo testirala raketni bacač
Foto: Tanjug / KCNA | Sjeverna Koreja ponovo testirala raketni bacač

PJONGJANG - Sjevernokorejski vođa Kim Džong Un nadgledao je novi test višestrukog raketnog bacača velikih dimenzija, javili su danas zvanični sjevernokorejski mediji.

Time je potvrđeno da je Sjeverna Koreja izvršila raketne probe, koje je prethodno prijavila Južna Koreja.

Južnokorejska vojska je navela da je ponovo lansirala "projektile", što obično znači balističke rakete kratkog dometa, u utorak u zoru iz centralnog dijela zemlje.

Projektili su letjeli oko 330 kilometara prije nego što su pali u Japansko more.

Sjevernokorejska agencija KCNA javila je da je Kim Džong Un lično vodio tu probu čiji cilj je bio da se izmjeri vrijeme djelovanja raketnog bacača. Agencija je navela da se predviđa najmanje još jedan test.

Jučerašnja proba izvedena je nekoliko sati pošto su sjevernokorejske vlasti navele da su spremne da obnove pregovore sa SAD, na mrtvoj tački od februara.

Poslije opasnog podizanja tenzija dvije zemlje su krenule u dijalog od istorijskog susreta predsjednika SAD Donalda Trampa i Kim Džong Una u junu 2018. u Singapuru. Međutim njihov drugi samit, u februaru u Hanoju završio se neuspjehom, američki predsjednik je odbio da počne da ukida sankcije u zamjenu samo za početak nuklearnog razoružanja kako je predlagao sjevernokorejski vođa.

Od tada su pregovori u zastoju, iako su dvojica lidera najavila skori nastavak prilikom njihovog improvizovanog trećeg susreta krajem juna na granici između dvije Koreje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije