Svijet

Sjeverna Koreja ratnim rezervama rješava nestašicu hrane

Sjeverna Koreja ratnim rezervama rješava nestašicu hrane
Foto: Tanjug/AP | Sjeverna Koreja ratnim rezervama rješava nestašicu hrane

PJONGJANG - Sjeverna Koreja oslobađa hitne vojne rezerve riže, jer se nestašica hrane pogoršava pošto toplotni talas i suša dodatno otežavaju snabdijevanje u zemlji.

Ekonomija zemlje već duže vrijeme je ugrožena zbog pandemije kovid-19, a iako nisu prijavljeni epidemija gladi i društveni neredi, analitičari očekuju dalje pogoršanje stanja sa hranom u Shevernoj Koreji do jesenje žetve, prenosi AP.

Nacionalna obavheštajna agencija Južne Koreje (NIS) saopštila je na sastanku parlamentarnih odbora iza zatvorenih vrata da Pjongjang distribuira rižu rezervisanu za ratnu upotrebu stanovništvu koje je ostalo bez hrane, radnicima i seoskim zajednicama, potvrdili su južnokrejski parlamentarci.

Ka navodi agencija, prema poslanicima, NIS je naveo da su toplotni talas i suša uništili rižu, kukuruz i druge usjeve i prouzrokovali pomor stoke u Sjevernoj Koreji, a ovoj zemlji je u prosjeku potrebno oko 5,5 miliona tona hrane za potrebe svojih 26 miliona ljudi, ali joj trenutno nedostaje oko milion tona.

Cijena rižw, najvažnijeg usjeva u Sjevernoj Koreji, se udvostručila od početka ove godine, a nakon kratke stabilizacije, u julu je došlo do novog rasta, dok vlasti pokušavaju da kontrolišu cijenu žitarica na koje je stanovništvo najosjetljivije.

Sjeverna Koreja je imala slične nestašice hrane proteklih godina prije pandemije, ali su tada njene potrebe zadovoljene švercom riže i drugih žitarica preko propusne granice zemlje s Kinom.

Stalna zatvaranja granica na sjeveru zbog pandemije učinila su u posljednje vrijeme izuzetno teškim takva krijumčarenja, što je pogoršalo ovogodišnju nestašicu hrane.

Najnovija procjena južnokorejskih obavještajaca dolazi nakon što je sjevernokorejski lider Kim Jong Un priznao da se njegova zemlja suočava s "najgorom krizom" zbog pandemije i drugih poteškoća, pa čak i moguće nestašice hrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije