Svijet

Sjeverna Koreja uskoro započinje pregovora sa SAD o nuklearnom programu

Sjeverna Koreja uskoro započinje pregovora sa SAD o nuklearnom programu
Foto: Tanjug/AP | Sjeverna Koreja uskoro započinje pregovora sa SAD o nuklearnom programu

PJONGJANG - Sjeverna Koreja će krajem septembra ponovo započeti pregovore sa SAD u vezi sa nuklearnim programom Pjongjanga, izjavila je zamjenik sjevernokorejskog ministra spoljnih poslova Čoe Son Hui.

Ona je rekla da Pjongjang ima volju za održavanje "sveobuhvatnih razgovora" sa SAD krajem septembra, u vrijeme i na mjestu oko kojeg će se saglasiti obje strane.

Čoe je istakla da bi Vašington trebalo da pokaže novi pristup ili bi razgovori ponovo mogli da propadnu.

"Želim da vjerujem da će američka strana da predstavi alternativno rješenje, zasnovano na metodu procjene koji će služiti interesima obje strane i koje će nama biti prihvatljivo", kaže Čoe.

Izjave zamjenika ministra spoljnih poslova uslijedile su nakon što je državni sekretar SAD Majkl Pompeo juče izrazio nadu u povratak pregovorima o denuklearizaciji sa Sjevernom Korejom u narednih nekoliko dana ili sedmica.

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un odredio je u aprilu rok za SAD da pokažu više fleksibilnosti i saglasio se sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom da ponovo započnu pregovore kada se ponovo sastanu u junu, ali to se nije desilo.

Pregovori o nuklearnom programu Sjeverne Koreje propali su tokom sastanka Kima i Trampa, koji je održan u Vijetnamu u februaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije