Svijet

Skandal s pasošima doveo do prve ostavke na Kipru

Skandal s pasošima doveo do prve ostavke na Kipru
Foto: Tanjug/AP | Skandal s pasošima doveo do prve ostavke na Kipru
Tanjug

NIKOZIJA - Predsjednik kiparskog parlamenta Demetris Siluris podnio je danas ostavku nakon skandala s prodajom pasoša stranim investitorima, koji je osramotio vlasti u državi članici EU, javlja Rojters.

Siloris je drugi najviši državni zvaničnik Kipra i bio je vršilac dužnosti predsjednika u odsustvu predsjednika Nikosa Anastasiadisa.

Kipar je prije dva dana ukinuo unosni program davanja državljanstva bogatim stranim investitorima, poslije optužbi da su jedan visoki zvaničnik Vlade i bivši poslanik bili umiješani u pokušaj da zaobiđu striktna pravila i izdaju pasoš imaginarnom investitoru za koga se smatra da je imao kriminalni dosije.

Portparol Vlade Kipra Kirjakos Kusios rekao je da je kabinet premijera prihvatio preporuku ministara unutrašnjih poslova i finansija da ukinu "zlatni pasoš", koji je toj zemlji donio milijarde evra prethodnih godina, prenosi AP.

Kusios je rekao da se odluka, koja će stupiti na snagu 1. novembra, zasniva na "dugotrajnim slabostima kiparskog investicionog programa, ali i zloupotrebi njegovih odredaba."

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije