Svijet

Škotska dobila prvog muslimanskog premijera

Škotska dobila prvog muslimanskog premijera
Foto: Twitter / Printscreen | Škotska dobila prvog muslimanskog premijera

EDINBURG - Vladajuća Škotska nacionalna stranka izabrala je Humzu Jusafa za svog novog premijera u ponedjeljak po lokalnom vremenu nakon petosedmičnog takmičenja koje je razotkrilo duboke lomove unutar Pokreta za nezavisnost.

Ovaj 37-godišnji sin imigranata iz Južne Azije trebao bi postati prva obojena osoba i prvi musliman koji će služiti kao premijer Škotske otkako je to mjesto uspostavljeno 1999. godine.

Jusaf, koji je trenutno škotski ministar zdravstva, pobijedio je druga dva škotska zastupnika u takmičenju da zamijeni premijerku Nikolu Stardžen. Neočekivano je odstupila prošli mjesec nakon osam godina na čelu stranke i poluautonomne vlade Škotske.

Humza, kojeg bi škotski zastupnici u utorak trebali potvrditi kao premijera, suočava se s izazovom ujedinjenja SNP-a i ponovnog pokretanja kampanje za nezavisnost Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva.

"Kao što ću voditi SNP u interesu svih članova stranke, a ne samo onih koji su glasali za mene, tako ću voditi Škotsku u interesu svih naših građana, bez obzira na vašu političku pripadnost", rekao je u govoru u Edinburgu.

On je odao počast svojim pokojnim djedovima i bakama, koji su emigrirali iz Pundžaba u Glazgovu prije više od 60 godina.

"Nisu mogli zamisliti, ni u najluđim snovima, da će dvije generacije kasnije njihov unuk jednog dana biti premijer Škotske. Svi bismo trebali biti ponosni na činjenicu da smo danas poslali jasnu poruku: Vaša boja kože, vaša vjera nisu prepreka vođenju zemlje koju svi zovemo kućom."

SNP-ovih 72.000 članova tijesnim je izborom izabralo Jusafa ispred škotske sekretarice finansija Kejt Forbs, dok je zastupnik Eš Regan bio daleko treći.

Jusaf se naširoko smatra kandidatom za "kontinuitet Stardžen" koji dijeli liberalne društvene stavove odlazećeg čelnika.

Zastrašujuća vođa koja je dovela SNP do dominantne pozicije u škotskoj politici, Stardžen nije uspjela u svom cilju da Škotsku izvede iz Ujedinjenog Kraljevstva i podijelila je stranku spornim zakonom o pravima transrodnih osoba.

Tri kandidata koji će je naslijediti dijelili su cilj nezavisnosti, ali su se razlikovali u svojim privrednim i društvenim vizijama Škotske, prenosi "Stuff".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije