Svijet

Škotska hitno pušta stotine zatvorenika na slobodu, iako nisu odslužili kaznu

Škotska hitno pušta stotine zatvorenika na slobodu, iako nisu odslužili kaznu
Foto: Pexels/Ilustracija | Škotska hitno pušta stotine zatvorenika na slobodu, iako nisu odslužili kaznu

Vlada Škotske je dopustila hitno prijevremeno puštanje zatvorenika na slobodu u okviru plana smanjivanja pritiska na zatvore u zemlji.

Oko 514 zatvorenika biće pušteno u četiri talasaa, počevši od kraja ovog mjeseca, piše Sky News, prenosi Index.

Zatvorenici koji služe kratke kazne ispod četiri godine, pod uslovom da im je ostalo 80 dana ili manje do kraja izdržavanja kazne, biće razmatrani za prijevremeno puštanje na slobodu.

Zatvorenici koji služe dugotrajnu kaznu ili oni koji su trenutno iza rešetaka zbog seksualnog ili porodičnog zlostavljanja te terorizma, automatski će biti isključeni iz programa.

Upravitelji zatvora takođe će imati ovlaštenja da stave veto na oslobađanje bilo kojeg zatvorenika za kojeg smatraju da predstavlja "direktni rizik" za određenog pojedinca ili skupinu.

Prva skupina biće puštena na slobodu 26. i 27. juna, a u njoj će biti oni kojima je ostalo manje od 45 dana do kraja kazne.

Druga grupa na slobodu izlazi 3. i 4. jula, a u njoj će biti oni kojima je ostalo između 45 i 89 dana do kraja kazne. Oni koji imaju između 90 i 134 dana do kraja kazne, izaći će na slobodu 10. i 11. jula.

Posljednja grupa će biti puštena 17. i 18. jula, a u njoj će biti oni koji imaju između 135 i 180 dana do kraja kazne.

Ovaj potez dolazi usred naglog rasta broja zatvorenika.

Ministrica pravosuđa Angela Constance je u maju izjavila da se broj zatvorenika u zemlji naglo povećao za oko 400 u dva prethodna mjeseca, odnosno da je narastao za 13 odsto u odnosu na početak prošle godine.

Inače, 16. maja je u škotskim zatvorima bilo 8.348 zatvorenika, što je jedan od najviših nivoa ikada zabilježenih u Škotskoj. Od tada je broj pao an 8.293, ali to je još uvijek iznad ciljanog operativnog kapaciteta od 8007.

"Potrebna je trenutna i hitna akcija kako bi se suočili s nedavnim značajnim porastom broja zatvorenika. Isti izazovi su prisutni širom Ujedinjenog Kraljevstva, a britanska vlada preduzela je slične mjere u Engleskoj i Velsu", kazala je Constance.

"Kroz ovaj hitni plan prijevremenog puštanja, koji podržava parlament, reagujemo na ovu kritičnu situaciju te obezbjeđujemo bezbjednost i dobrobit osoblja i zatvorenika. Zaštita javnosti ostaje moj apsolutni prioritet, zbog čega postoje značajne i snažne mjere zaštite", dodala je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije