Svijet

Škotska poziva na zabranu fizičkog kažnjavanja djece

Škotska poziva na zabranu fizičkog kažnjavanja djece
Foto: N.N. | Škotska poziva na zabranu fizičkog kažnjavanja djece

Postoje mnogo bolji načini za vaspitavanje djece od batina.

Udaranje djece štetno je po mentalno zdravlje i trebalo bi ga zabraniti, kažu školski psiholozi.

Asocijacija školskih psihologa je podnijela zahtjev TAK konferenciji kojom poziva na zabranu fizičkog kažnjavanja djece.

U ovom trenutku, iako je fizičko kažnjavanje zabranjeno u školama, roditelji mogu da udare ili fizički kazne dijete dokle god ne prelazi "razumne" granice.

Psiholozi kažu da ima mnogo boljih načina za prevaspitavanje.

Član nacionalnog Izvršnog odbora AEP-a Džon Drevic kaže da je fizičko kažnjavanje štetno za mentalno zdravlje djeteta, da modeluje agresivno ponašanje i govori djeci da je u redu koristiti nasilje.

Dječaci se druže više u grupi od djevojčica.

Kako svađe roditelja utiču na djecu

Ofelija ima tri godine i koeficijent inteligencije 171

"Šezdeset zemalja već je potpuno zabranilo fizičko kažnjavanje djece, uključujući Švedsku, Irsku, Španiju, Njemačku i Portugaliju, i vrijeme je da nasilje nad djecom bude nezakonito u Ujedinjenom Kraljevstvu u svim okruženjima, uključujući i dom."

"Viša agresija"

Prijedlog zakona, koji je podnio poslanik iz stranke Zelenih Džon Fini, podržala je vlada i skoro sigurno je da će ga izglasati Škotski parlament.

Psiholozi navode istraživanja koje sugerišu da kada roditelji koriste silu, aktivnosti mozga se mijenjaju i može doći do eskaliranja batina nad djecom.

Oni tvrde da fizička kazna takođe dovodi do slabijeg kvaliteta odnosa roditelj-dijete, lošeg mentalnog zdravlja u detinjstvu i odrasloj dobi, viših nivoa agresije djeteta, kao i do asocijalnog ponašanja.

Nacionalna prosvetna unija, najveći sindikat nastavnika u Škotskoj prestavio je prijedlog.

Doktorka Mari Busted, generalna sekretarka sindikata rekla je da roditelji i staratelji imaju pravo da postavljaju granice za svoju djecu kako bi im pomogli u razvijanju socijalnih vještina i dobrog ponašanja.

"Međutim, moramo osigurati da se roditelji dobro ophode prema djeci i kod kuće. Tući djecu u 2018. godine nije ni prihvatljivo, ali ni zabranjeno."

Sju Etkins, stručnjakinja za roditeljstvo i bivša profesorka tvrdi da su studije pokazale da korištenje fizičke sile kod dece izaziva anksioznost i depresiju i šteti njihovom samopouzdanju.

Doktor Stjuart Vejton, sociolog i aktivista kaže da bi sigurno bilo nezakonito kada bi odrasli međusobno postupali onako kako postupaju prema djeci.

(NN/b92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije