Svijet

Skromna izlaznost na ukrajinskim izborima

Skromna izlaznost na ukrajinskim izborima
Foto: Tanjug/AP | Skromna izlaznost na ukrajinskim izborima

KIJEV - Izlaznost na prijevremenim parlamentarnim izborima, koji se danas održavaju u Ukrajini i traju do 15 časova bila je 34,7 odsto, saopštila je Centralna izborna komisija.

Budući da se izlaznost u prvoj polovini dana smatra niskom, predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je građane da izađu na izbore.

"Mi smo to učinili, a vi? Izađite na izbore, hajde da to učinimo zajedno“" napisao je Zelenski na svojoj stranici na Facebooku.

Stručnjaci smatraju da je razlog zbog kog je izlaznost toliko niska zapravo da se narod umorio od politike, kao i da je u jeku ljetnja sezona.

"Prema dosadašnjim podacima - izlaznost se smatra poprilično skromnom. Mislim da su se građani jednostavno umorili od politike", ocijenio je Bogdan Bespaljko, zamjenik direktora Centra za istraživanje Ukrajine i Bjelorusije pri Moskovskom državnom univerzitetu.

Prevremeni izbori za Vrhovnu radu bili su zakazani, nakon što je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski objavio informaciju da je raspušten Parlament, i to za vreme predsedničke inauguracije 20. maja. Na izborima učestvuju 24 partije i 3.220 kandidata.

Na biračkim spiskovima je registrovano 34 miliona građana Ukrajine, dok na izborima ne može da učestvuje tri miliona stanovnika Donbasa i nekoliko miliona Ukrajinaca koji žive na teritoriji Rusije.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije