Svijet

Slovenac nasljeđuje Hana?

Slovenac nasljeđuje Hana?
Foto: N.N. | Slovenac nasljeđuje Hana?

LJUBLJANA - Kao nasljednik Johanesa Hana na čelu Komesarijata za proširenje Evropske unije nezvanično se spominje slovenački diplomata Janez Lenarčić, stalni predstavnik Slovenije pri EU, rečeno je "Nezavisnim" iz više izvora.

Naši izvori, međutim, upozoravaju da odluka još nije donesena, kao i da još nije jasno ni na koji način će portfelj proširenja biti definisan, ali da se Lenarčić sve češće spominje u briselskim krugovima kao mogući kandidat na ovoj funkciji.

Slovenačka vlada je, inače, Lenarčića neformalno nominovala kao komesara koji bi trebalo da dođe iz te zemlje, a resoru u kojima bi oni željeli da ga vide su komesarijat za zaštitu životne sredine ili energetika.

Jedan od poznavalaca briselskih prilika nam je rekao da je gotovo sto odsto izvjesno da će naredni komesar za proširenje doći iz susjedstva zapadnog Balkana, te da je to trend koji je i dosad bio prisutan, s obzirom na to da su zadnja dva komesara bila iz Slovačke i Austrije.

"Ono što se može očekivati je da nakon izvjesnog imenovanja Španca Žozepa Borela za visokog predstavika za spoljne poslove i bezbjednost, resor proširenja vodi osoba koja će moći uspostaviti određenu protivtežu politici koja bi se iz EU vodila prema regionu zapadnog Balkana. Iz tog ugla Slovenac bi se činio kao pametan izbor", kaže on. Ističe da će konačni smjer ipak odrediti Ursula fon der Lejen, naredna predsjednica Evropske komisije, koja dužnost preuzima 1. novembra.

Inače, Fon der Lejenova se juče sastala s Lenarčićem kako bi s njim razgovarala o mogućoj poziciji unutar Evropske komisije, ali, kako nam je rečeno, ne očekuje se da bi u ovom trenutku buduća predsjednica Komisije mogla otkrivati karte.

"Sve dok sve zemlje ne istaknu svoje kandidate i pozicije koje bi preferirali, nije za očekivati da bi ona mogla izlaziti s bilo čim konkretnim", rekao nam je jedan poznavalac.

Rok Zupančič, vanredni profesor na Fakultetu društvenih nauka Univerziteta u Ljubljani, kaže za "Nezavisne" da kad bi on bio na mjestu Fon der Lejenove, na tu poziciju ne bi predložio komesara iz Slovenije zbog neriješenih odnosa s Hrvatskom.

"Principijelno, ja ne bih davao ovaj resor predstavniku zemlje koja ima otvorena pitanja i sudski predmet sa susjednom zemljom koja takođe ima interese u tom regionu. S druge strane, mislim da se 'hrvatske antene' u Briselu odmah aktiviraju kad neko spomene da bi Slovenac dobio resor proširenja", kaže on.

Međutim, kako ističe, situacija nije tako jednostavna, jer je Slovenija u Šengenu, a Hrvatska takođe želi što prije da uđe u zajedničku graničnu politiku EU.

"Slovenija bi, hipotetički gledano, mogla posegnuti za blokadom ili vetom ulaska Hrvatske, tako da je to sve još otvoreno pitanje", naglasio je on.

Iako je Lenarčić ugledni diplomata kojeg uvažavaju i u Sloveniji i u Briselu, ima i onih koji su protiv njegovog kandidovanja u Evropskoj komisiji. Među njima je i Dimitrij Rupel, bivši ministar spoljnih poslova Slovenije, koji je u slovenačkom "Delu" napisao da bi njegova kandidatura pokazala da postoji problem u političkoj klasi te zemlje.

"Lenarčić je sposoban i ugledan diplomata, ali on niti je bivši premijer niti zamjenik premijera, niti ministar finansija, niti ministar spoljnih poslova, niti poslanik, što znači da nikad nije imao priliku da se kandiduje na neku izbornu funkciju", kaže Rupel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije