Svijet

Smog prekrio Nju Delhi poslije festivala

Smog prekrio Nju Delhi poslije festivala
Foto: N.N. | Smog prekrio Nju Delhi poslije festivala
Srna

NJU DELHI - Zagađenje vazduha u Nju Delhiju, glavnom gradu Indije, dostiglo je danas "ozbiljan" nivo poslije vatrometa koji je korišten sinoć, tokom hindu festivala Divali.

Dvije federalne službe za mjerenje zagađenja ukazale su na "veoma loš" i "ozbiljan" nivo, što znači da bi dugotrajno izlaganje ovakvom vazduhu moglo da izazove oboljenja.

Stručnjaci mjere koncentraciju čestica manjih od 2,5 mikrona u prečniku, koje mogu da prodru duboko u pluća.

Prema podacima Ambasade SAD, nivo ovih čestica u Nju Delhiju dostigao je 689, što je znak vanredne situacije jer postoji ozbiljan rizik po zdravlje ljudi.

Nivo do vrijednosti 50 smatra se bezbjednim.

Nadležna državna komisija sastaće se tokom dana da bi procijenila situaciju, izjavio je portparol gradske uprave.

Manji broj stanovnika Nju Delhija nosi maske kada izlaze napolje u gusti smog, a prolaznici i džogeri jutros se ponašaju uobičajeno.

Vrhovni sud prošlog mjeseca odobrio je, povodom festivala Divali, upotrebu posebnih sredstava vatrometa, koja manje zagađuju vazduh, ali samo tokom dva časa uveče.

U prodaji nisu mogla da se nađu ova specijalna sredstva, pa su građani ispaljivali uobičajeni vatromet u ogromnim količinima.

Vlasti oklijevaju da zabrane varomet da ne bi uvrijedile pripadnike većinske hindu zajednice. Divali je jedan od njihovih najvećih festivala.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije